Szabálytalanságok

2023.05.13. 11:32

Megbírságolták a Street Food Fesztivál árusait

Az észlelt szabálytalanságok miatt összesen 187.000 lejes bírságot szabtak ki a Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrei a múlt hétvégén lezajlott nagyváradi Street Food Fesztiválon.

Forrás: Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság

Erdon-összeállítás

Az idei Street Food Fesztivált nemcsak a váradiak látogatták nagy számban, hanem a fogyasztóvédelem ellenőrei is. Az ellenőrzések során számos szabálytalanságot észleltek, köztük elég komolyakat is, mint például lejárt élelmiszerek forgalmazását. „Május 5-én a fogyasztóvédelem munkatársai ellenőrző akciót hajtottak végre a váradi várban zajló Street Food Fesztiválon, hogy ellenőrizzék az érvényben lévő jogszabályok betartását, és így megelőzzék a fogyasztók jogos érdekeit sértő nemkívánatos helyzeteket” – áll az intézmény sajtóirodája által küldött sajtóközleményben. Összesen 19 gazdasági szereplőt ellenőriztek, és számos szabálytalanságot találtak. A fogyasztóvédelem szokásához híven nem hozta nyilvánosságra a problémásnak talált cégek neveit, de a közlemény szerint 20 bírságot szabtak ki összesen 187 ezer lej értékben, kilenc figyelmeztetést adtak ki, továbbá ideiglenesen leállították 6870 lej értékű élelmiszer felhasználását és értékesítését, és véglegesen leállították bizonyos élelmiszerek értékesítését 6745 lej értékben.

A legsúlyosabb hiányosságok között szerepelt, hogy egyes árusok lejárt szavatossági idejű termékeket árultak, vagy olyanokat, amelyeknél nem lehetett megállapítani a szavatossági időt, így azok nem biztonságos termékeknek minősültek. Továbbá megállapították, hogy több esetben nem biztosították a gyártó által ajánlott tárolási körülményeket, a hűtőkben jéglerakódások voltak, az élelmiszereket többször kiolvasztották, egyes termékek címkéjéről hiányoztak az azonosító/jellemző, illetve az allergén összetevőkre vonatkozó információk, a tápértéknyilatkozatok, és nem vezették a hűtőkben mért hőmérsékletet sem. Az ellenőrök azt is megállapították, hogy egyes gazdasági szereplők nem vezettek nyilvántartást a sütőolaj cseréjéről, a mérőműszerek metrológiai ellenőrzéséről, valamint olyan konyhai eszközöket használtak, amelyeket nem lehetett megfelelően fertőtleníteni, és nem álltak rendelkezésre fedeles hulladékgyűjtők sem.

A Bihar megyei fogyasztóvédelem arra biztatja az esetleges szabálytalanságokat felfedező fogyasztókat, hogy panaszukkal forduljanak az intézményhez, a Vámház/Evreilor Deportați utca 4A1 szám alatti székhelyükön személyesen vagy a 0259/431-817-es telefonszámon. A www.anpc.ro honlapon panaszbejelentő űrlap is kitölthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában