Támogatás

2023.05.20. 16:31

Kiosztották a Rákóczi Szövetség iskolatáskáit

Iskolatáskákat vehettek át szombaton délután a várban a Rákóczi Szövetség jóvoltából mindazok a gyermekek, akik a következő tanévtől magyar tagozaton kezdik el az előkészítő osztályt.

P. Nagy Noémi

A nagyváradi várban megszervezett Majális második napján, szombaton kapták meg a Rákóczi Szövetség áaltal felajánlott iskolatáskákat mindazok a váradi gyermekek, akik a következő tanévben kezdik az előkészítő osztályt magyar nyelven. A programban mindazok az iskolák részt vesznek, amelyekben magyar előkészítő osztály indul, vagyis Váradon a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a Szacsvay Imre Általános Iskola, a 11-es számú Általános Iskola, a 16-os számú Általános Iskola, a Ioan Slavici, a Nicolae Bălcescu, a Lucretia Suciu és a Dimitrie Cantemir általános iskolák. A szombati alkalmon csak a nagyváradi leendő előkészítősök kapták meg a táskákat, a megye más településein működő iskolák magyar osztályaiba iratkozók különböző helyi rendezvényeken vehetik majd át ezeket.

Az ünnepélyes átadást a Bethlen bástyánál tartották meg. A szülőket és gyermekeket Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes, a Rákóczi Szövetség Bihar megyei elnöke, valamint Tankó Veronika Zita tanfelügyelő köszöntötte. Rövid köszöntőjükben a magyar nyelvű oktatás fontosságára hívták fel a figyelmet, valamint ismertették a Rákóczi Szövetség iskolatáska-projektjét, ami tulajdonképpen egy háromlépcsős program része, mivel az előkészítő osztály előtt álló gyerekek már múlt év karácsonyakor kaptak egy meséskönyvet az óvodában, mikor pedig ténylegesen elkezdik magyar tagozaton a tanulást, akkor egyszeri ösztöndíjban is részesülni fognak. 

Az előkészítő osztályokba való beiratkozás első szakasza ugyan lezárult, de a második szakaszban (június 6. és 12. között) azoknak a szülőknek, akik még nem döntöttek, még lehetőségük van, hogy gyermeküket magyar tannyelvű előkészítő osztályokba írassák – emelte ki Tankó Zita. Ezt követően iskolák szerint hívták az előkészítő előtt álló gyerekeket, nekik a tanító nénik adták át a táskákat. A gyermekeknek arra is lehetőségük volt, hogy tetszés szerint válogassanak a különböző minták közül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában