Film

2023.05.11. 16:30

Egy gyászfolyamat mélységei a Magyar Filmnapokon

Forrás: Festum Varadinum

Jósa Attila

A 31. Festum Varadinum egyik kiemelt eseménye a Magyar Filmnapok, melynek vetítéseire a Lotus Center bevásárlóközpont Cinema Palace mozijában kerül sor. A rendezvény keretein belül hétfőn délután vetített Magasságok és mélységek című játékfilmre megteltek a mozi széksorai, a 98 perces alkotás román feliratot is kapott.
Csoma Sándor elsőfilmes rendező a legendás hegymászó, Erőss Zsolt (Trill Zsolt) feleségének, Sterczer Hildának (Pál Emőke) a kálváriáját és a gyásszal való küzdelmét dogozza fel megtörtént események alapján. A történet fonalát 2013 tavasztától veszi fel a film, Erőss Zsolt és Kiss Péter ekkor indult a Kancsendzönga meghódítására a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről, arra az expedícióra, amelyről többet már nem tértek haza. A rövid reptéri bevezetőt követően a gyergyóremetei származású Pál Emőke által megformált Sterczer Hilda kerül a film középpontjába, akit az expedíció vezetője, Kollár Lajos, a „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciós sorozat megálmodója és vezetője értesít telefonon azzal kapcsolatban, hogy a sikeres csúcstámadást követően Kiss Pétert baleset érte melyben valószínűleg életét vesztette, Erőss Zsolt pedig kinn töltötte az éjszakát és csak hatalmas összegekért lehet serpákat bérelni a keresésére.
Mint tapasztalt hegymászó, Hilda tökéletesen érezte a helyzet reménytelenségét, pontosan tudta, mit jelent, ha valaki nyolcezer méteren tölt kint egy éjszakát a Himalájában. Ennek egy újabb gyötrelmes nap elteltével hangot is ad, a hirtelen a magyarországi média kereszttüzébe kerülő nő a riporterek bizakodó, sokszor ostoba megoldásokat kínáló kérdéseire ekkor elmondja, férje valószínűleg meghalt a Kancsendzöngán és teljesen hiábavaló a keresése.
A filmből arra is választ kapunk rövid visszaemlékezések által, hogyan vált Erőss mellett ennyire kemény asszony Hildából. Egy közös expedíció alkalmával férje közli vele, hogy amennyiben bármelyiküket baleset érné, a másiknak tovább kell mennie, mert annak nincs értelme, hogy mindketten meghaljanak a hegyen. Az alkotás hűen adja vissza Hilda már-már szenvtelenségnek, ridegségnek ható keménységét Pál Emőke jutalomjátékával, a mozivásznon pedig maga a gyászfolyamat is külön hangsúlyt kap a képarány folyamatos megváltoztatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában