Program

2023.04.05. 15:01

Horváth Imre-emléknapot és verssétát tartanak a magyar költészet napján

Horváth Imre költőre emlékeznek április 11-én, halálának 30. évfordulóján, amely egyben a magyar költészet napja, áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.

Fotó: Vilidár István

A Szigligeti Színház és a Holnap Kulturális Egyesület által közösen szervezett emléknap programja a következőképpen alakul: április 11-én kedden 11 órakor koszorúzás lesz Horváth Imre síremlékénél, a nagyváradi Rulikovski Városi Temetőben (a városi ravatalozó közelében). Délután 16 órától Versséta a magyar költészet napján címmel szerveznek programot. Az irodalmi séta résztvevői a Fekete Sas palota Szent László tér felőli passzázsbejáratánál gyülekeznek, majd menet közben a belváros jelentősebb pontjain megállnak, és meghallgatják a Szigligeti Színház színészeinek szavalatait. A megállók között lesz a Szent László templom, a Körös-part, az egykori Ady utcai Kispipa vendéglő, a bazárépület, a Holnaposok szobra, az egykori Mülleráj, amely ma Ady Endre Emlékmúzeum, a Fan Ice cukrászda, a Bazilika, a Nagyállomás, végül a menet a Léda-házba érkezik. Elhangzanak versek egyebek közt Horváth Imrétől, Emőd Tamástól, Dutka Ákostól, Gittai Istvántól, Ady Endrétől, Kinde Annamáriától, Szilágyi Aladártól. A verssétához útközben is lehet csatlakozni. Végül 18 órától a Horváth Imre Emlékszoba újranyitása lesz a Léda-házban (Republicii/Fő utca 57.). A költő hagyatékát, bútorait, a lakásában egykor látható képzőművészeti alkotásokat, könyveket, leveleket, fényképeket korábban a Kanonok soron helyezte el egy emlékszobában az Ady Társaság. A bútorok felújítását követően most tágasabb térben mutatjuk be Horváth Imre egykori otthonának a hangulatát. A szobát megnyitja Szűcs László, az Újvárad folyóirat főszerkesztője, aki érdekességeket mesél majd Horváth Imréről és a hagyatékról. A színház színművészei itt is szavalnak majd. A szervezők, a Holnap Kulturális Egyesület és a Szigligeti Színház szándékai szerint az emlékszoba kisebb irodalmi rendezvények helyszínéül is szolgálhat a későbbiekben, illetve előzetes bejelentkezés alapján látogathatóvá válik. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak bármelyik rendezvényre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában