Vízügy

2022.12.14. 07:22

Megújul a Jád-völgyi víztározó

Hat víztározót fog felújítani a Körösök Vízügyi Igazgatósága az Országos Helyreállítási Tervből kapott pénzből. Ezek közül a legnagyobb beruházás a Jád-völgyi víztározó korszerűsítése lesz.

Forrás: alpinet.org

Pap István

A Körösök Vízügyi Igazgatósága felújítja a Jád-völgyi víztározót, valamint a Berettyó, a Fekete-Körös és a Fehér-Körös szükségtározóit akarja korszerűsíteni (a Sebes-Körös tározói már fel vannak újítva), az ehhez szükséges pénzt az Országos Helyreállítási Terv biztosítja, tájékoztatta lapunkat Pásztor Sándor, a vízügyi igazgatóság vezetője. Egy közleményt is kiadtak ennek kapcsán, melyben azt közlik, hogy ezek közül a legnagyobb munkálat a Jád-völgyi víztározó korszerűsítése lesz, mely a becslések szerint 96.637.013 lejbe fog kerülni. A 60,50 méter magas és 180 méter hosszú létesítmény modernizálásának megtervezésére és a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére már kiírták a közbeszerzési eljárást. Pásztor Sándor lapunknak kifejtette, hogy az 1973–78 időszakban az akkori elvárások szerint megépített víztározót 2015-ben le kellett engedni, mert nagy vízhozamok idején akár 1000 liter/másodperc mennyiségű víz is átszivárgott a gáttesten, ami már vészhelyzetnek számít.

Munkálatok

A felújítás során szivárgásmentesítik a gáttestet, valamint a tározó egyik oldalának sziklafalát, ehhez rugalmas geomembrán záróréteget fognak használni, ugyanakkor a gáttesten belül is lesznek munkálatok. A tervek a legmodernebb technológiákat irányozzák elő, azaz a tározó működését digitalizálják és automatizálják, ez lehetőséget fog biztosítani arra, hogy a távolból is irányítani lehessen, azaz ki lehessen nyitni a zsilipeket, ki lehessen üríteni a tározót stb. Természetesen megmarad a gátőr ház is, mert hagyományos módszerekkel is lehet majd továbbra is kezelni a létesítményt. Pásztor Sándor hozzátette, hogy árvizek idején a gáttestnek mindig van valamilyen mozgása, aminek megfigyelése eddig nem volt egyszerű feladat. A felújítás során ezt a gátmozgást lézeres technológiával tudják majd követni, továbbá napkollektorokat is felszerelnek majd a létesítménybe, hogy a különböző manővereket helyi energiából lehessen elvégezni.
Pásztor Sándor hangsúlyozta, hogy a korszerűsítés teljes mértékben zöld beruházás lesz, amelynek során magát a völgyet is rendbe teszik. A beruházás a környezetvédelmi szempontoknak is eleget fog tenni, hogy a létesítménynek ne legyen negatív hatása magára a vízre és az élővilágra, ezért például hallépcsőket fognak beépíteni, hogy a halak számára ne jelentsen akadályt a gát, illetve a tározóban biztosítani fogják az automatikus vízmozgatást, ezzel fogják elkerülni az algásodást. Továbbá lesz egy automatikus víztisztító gereb rendszer, mely a patakból jövő szemetet, hulladékot fogja majd fel. Pásztor Sándor végezetül elmondta, hogy a tervezési folyamat mintegy 6–8 hónapot vesz majd igénybe, azt követően elkezdődhet a kivitelezés, a munkálatnak 2026 végéig be kell fejeződnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában