Filmvetítés

2022.09.05. 19:00

A feleségem története Nagyvárad főterén

Enyedi Ildikó A feleségem története című filmdrámáját lehetett megtekinteni szombat este Nagyvárad főterén a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) karavánján, mely ötödik alkalommal érkezett a Körös-parti városba.

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

Grandiózus film nyújtott különleges moziélményt szombat este a Szent László téren: a fesztivál Enyedi-blokkjának első filmjével, A feleségem történetével nyitották meg a főtéri szabadtéri filmvetítések sorát. Eredetileg a pénteki megnyitót is a főtéren szervezték volna meg, ám az esős időjárás miatt ezt végül a filharmónia épületében tartották meg. Enyedi Ildikó legújabb filmjének vetítése elé már nem gördült ilyen akadály, azonban a hűvös őszi est, a késő esti kezdés (9 óra) és a majdnem háromórás alkotás a közönség több tagját is arra késztette, hogy még a film vetítése közben elhagyják a nézőteret. Enyedi tavaly bemutatott, négy országban forgatott filmjét eredeti hangon – angol, francia, német, holland és néhol olasz nyelven – vetítették, román felirattal, ami némiképp elvett valamit a film varázsából, legalábbis azok esetében, akik nincsenek megszokva a feliratos alkotásokkal. 

 

A Füst Milán azonos című regénye alapján készült alkotás címe csalóka: leginkább a szeretetre éhes Störr Jakab (Gijs Naber) holland hajóskapitány történetével, vívódásaival ismerkedhetünk meg, aki magányában hajlandó feleségül venni az első nőt, aki betér a kávéházba. A feleség, Lizzy (Léa Seydoux) története azonban mindvégig homályban marad, múltjáról semmit nem tudunk meg, és hűtlensége is csak a 169 perces film végére válik egyértelművé. Féltékenység, hazugságok, hűség, reményveszteség, újrakezdés és sok-sok dohányfüst jellemzi a filmet, amelynek magával ragadó képi világa kárpótolta a kora őszi hidegben ülő kosztümös filmek szerelmeseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában