Határozat

2022.05.06. 16:41

A fejlesztési minisztérium végezheti a görögkatolikus püspöki palota belső felújítását

Meghatározott ideig felfüggesztették a pénteki azonnali rendkívüli tanácsülésen a polgármesteri hivatal és a Nagyváradi Görögkatolikus Püspökség közt 2018. szeptember 4-én megkötött partneri szerződést. Történt ez annak érdekében, hogy az épületet a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium rendelkezésére lehessen bocsájtani, amely ily módon az Országos Befektetési Társaságon (CNI) keresztül el tudja végeztetni a belső restaurálási munkálatokat.

Forrás: Alexandru Nițescu

Fotó:

Ciucur Losonczi Antonius

Mint ismeretes, 2018. augusztus 25-én tűz keletkezett az ingatlanban, minek következtében jelentős károk keletkeztek. A polgármesteri hivatal 20 évre a kezelésébe vette az épületet, illetve állagmegóvási és renoválási munkálatokat kezdeményezett, hogy mindezeket követően majdan a közérdeket szolgáló, egyfajta kulturális, egyházi központ működjék ott. Megjegyzendő, hogy bár több év is eltelt a tűzeset óta, csupán az ingatlan külső homlokzata lett felújítva, belül szinte semmifajta mozgás nem történt – noha egy alkalommal, 2020. szeptember 11-én, váradi munkalátogatása keretében az akkori kulturális miniszter, Bogdan Gheorghiu is járt a helyszínen, és a belső udvaron tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy egy országos restaurálási terv keretében, a Nemzeti Örökségvédelmi Intézet finanszírozza a belső felújítást. Az azóta eltelt másfél évben a püspökség többször is szervezett nyílt napot, ezek egyikén, néhány héttel ezelőtt, adakozni is lehetett. A legutóbbi fejlemény pedig, hogy 2022. április 9-én a püspökség azzal az írásos kéréssel folyamodott a fejlesztési minisztériumhoz, hogy az ingatlan belső felújítását és restaurálását foglalják bele egy úgynevezett beruházási szintézis listába. A tárca április 27-én helyt adott a beadványnak, azzal a feltétellel, hogy legkevesebb 3 évig, amíg a munkálatok várhatóan tartanak, szüneteljen az említett egyezség a püspökség és a polgármesteri hivatal közt.

Cseke Attila miniszter lapunknak azt nyilatkozta: valóban volt egy megkeresés a püspökség részéről, sőt a húsvéti ünnepek előtt ő maga személyesen is végigjárta belülről az épületet, közösen Virgil Berceával. Azóta további fejlemények is történtek: nemcsak, hogy felkerült a szintézis listára a palota, hanem a jogi dokumentációt is elő tudná készíteni a minisztérium, de ehhez szükségeltetik a protokollumnak a felfüggesztése.

Florin Birta polgármester röviden annyit mondott a pénteki, online módon megszervezett helyi tanácsülésen: Virgil Bercea görögkatolikus megyés püspök tárgyalt a palota ügyében Cseke Attila fejlesztési miniszterrel, és ő is beszélt a tárcavezetővel, aki azt javasolta, hogy továbbítsák a dokumentációt annak érdekében, hogy az Országos Befektetési Társaság (CNI) finanszírozza az ingatlan belső felújítását. Ilyen körülmények közt pedig a kivitelezés idejére a polgármesteri hivatal fel kell, hogy függessze a görögkatolikus püspökséggel aláírt protokollumot, hogy aztán a munkálatok lezárultával ez ismét hatályba lépjen. Azt is kifejtette, hogy beruházás becsült értéke 27 millió lej, de ezt aktualizálni kell a mostani árakkal. Az elöljáró hozzátette még, hogy a továbbiakban folytatják a kulturális minisztériummal megkezdett lépéseket is, és „meglátjuk, hol nyerhetünk a leggyorsabban finanszírozást, de a lényeg, hogy haladjunk, és fel legyen újítva a püspöki palota”.

A bejelentkezett helyi tanácsosok mindegyike igennel szavazott, a határozattervezet egyhangúan átment tehát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában