Tájékoztatás

2022.03.25. 11:07

Válsághelyzetekben fellépő intézmények vezetői ismertették tevékenységi beszámolóikat

A megyeháza dísztermében tartotta szerda délelőtt szokásos havi kollégiumi gyűlését a Bihar Megyei Prefektúra. Ezúttal a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború volt a téma.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Dumitru Țiplea prefektus a gyűlés kezdetén jelezte, hogy szándékosan kért fel olyan intézményvezetőket tevékenységi beszámolóik ismertetésére, akik válságok idején jutnak főszerephez, hiszen a két éve tartó koronavírus-járvány remélhetőleg lassan a végéhez közeledik, de sajnos  közben kitört az orosz–ukrán háború.

 

Mihai Sorin Caba dandártábornok, a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) vezetője röviden ismertette az operatív helyzetet, kiemelve, hogy az ISU úgyis napi jelleggel szerepel a közleményeivel a sajtóban, így a tevékenységeikről mindenki értesülhet, akit ez érdekel. Kifejtette, hogy hangsúlyt fektettek 2021-ben a megelőzésre, a tűz- és polgári védelmi engedélyek, véleményezések megadására. Különféle ellenőrzéseket is végrehajtottak: 726 jegyzőkönyvet állítottak ki, 1199 bírságot róttak ki 2.441.000 lej összértékben, és 8341 alkalommal figyelmeztettek. Hatvanhat településen 1059 kereskedelmi társaságnál és 379 intézménynél készítették fel az érintetteket a veszélyhelyzetre. Tüzet oltottak, embereket, állatokat és tárgyakat mentettek a küldetéseik során, és még a környezetvédelemre is igyekeztek odafigyelni. Nemzetközi bevetéseken is részt vettek és együttműködtek magyarországi kollégáikkal az európai uniós pénzforrások lehívása terén. „A statisztika állandóan íródik, de a mi személyes felelősségünk, hogy tanulunk-e valamit az esetekből”, fogalmazott a főparancsnok.

 

Cristian Bogdan helyettes határőrparancsnok nemcsak az elmúlt év főbb történéseit idézte fel, hanem arra is kitért, hogy a szomszédos államban dúló fegyveres konfliktus milyen hatással van a határforgalomra. Elmondása szerint 2022. február 24. és március 16. között 456.284 ukrán állampolgár lépett be Romániába és 375.946 távozott, a váradi határrendészethez tartozó határszakaszon működő átkelőkön keresztül pedig 154.652 ukrán állampolgár hagyta el az ország területét. Olyan problémák adódtak, mint például, hogy egyszerre sok ukrán állampolgár akar kilépni ugyanott, sokuk nem rendelkezik személyes dokumentummal, kevés magyar határőr teljesít szolgálatot a határ túloldalán, és egy adott időszakban csak azok az ukrajnaiak léphettek be Magyarország területére, akiknek volt biometrikus útlevelük. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) képviseletében jelen levő orvos, dr. Călin Sonea nemcsak száraz tényeket, hanem néhány anekdotaszerű esetet is felelevenített, melyeket járványellenes harcaik során éltek át.

 

A tanácskozás végén Dumitru Țiplea azt kérte minden intézményvezetőtől, hogy a következő találkozásukkor számoljanak be arról, hogy az alkalmazottaik közül hányan töltötték ki a népszámlálási kérdőívet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában