APIA

2022.03.18. 15:09

Jönnek a mezőgazdasági kifizetések

Az APIA tanúsítványokat állít ki a 2022-es mezőgazdasági kampány kedvezményezettjei számára.

Pap István

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) arról tájékoztat, hogy március 16-tól kezdődően igazolásokat állít ki a különböző támogatási rendszerek kedvezményezettjei számára. Ezek a támogatások lehetnek közvetlen kifizetési rendszerek, mint amilyen az egységes területalapú támogatási rendszer (SAPS), az újraelosztó támogatás, az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatok támogatás, és ugyanebbe a támogatási körbe tartoznak a környezetvédelmi és éghajlatvédelmi intézkedések, azaz az agrár-környezetvédelmi és éghajlati intézkedések, a biogazdálkodás, valamint a természeti korlátokkal küzdő területekre vonatkozó kifizetések. Az igazolásokat az APIA által banki és nem banki intézményekkel, valamint mezőgazdasági garanciaalapokkal kötött megállapodások alapján bocsátják ki, és azok a mezőgazdasági termelők kapják meg, akik a jelenlegi tevékenységük finanszírozásához hitelt akarnak felvenni az APIA-val megállapodást kötött banki vagy nem banki hitel kölcsönző intézményektől.

„A romániai gazdák tőkeigényének kielégítése a cél. A vállalkozói szövetségekkel és a bankszektor képviselőivel szorosan együttműködve segítünk a gazdálkodóknak abban, hogy kedvező feltételekkel jussanak hitelhez, hogy a támogatások folyósításáig jó feltételek mellett végezhessék jelenlegi tevékenységüket. Versenyképes és hatékony mezőgazdaságot akarunk, ami nem valósítható meg a mezőgazdasági termelők tőkésítése, valamint a mezőgazdasági üzemek fejlesztésére és korszerűsítésére szánt finanszírozási eszközökhöz való hozzáférés nélkül” – mondta Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter.
A gazdák írásbeli kérelmére az APIA igazolást állít ki arról, hogy a mezőgazdasági termelő benyújtotta a 2022. évi egységes támogatási kérelmet, amelyben az egységes területalapú támogatási rendszer, az újraelosztási támogatás, az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatok és/vagy a környezetvédelmi és éghajlati intézkedések (M10, M11, M13) támogatását kéri. A hitel összege az APIA által kiállított igazolásban szereplő összegnek maximum kilencven százaléka lehet.

A finanszírozási intézmények által felszámított kezelési díjak kapcsán az APIA felhívja a kölcsönt felvenni kívánó gazdák figyelmét, hogy gondosan elemezzék a különböző finanszírozási lehetőségeket, és az igényeiknek leginkább megfelelő finanszírozási módot válasszák. Az APIA az intézményekkel kötött valamennyi megállapodást közzéteszi az intézmény honlapján: www.apia.org.ro, a Convenții, Acorduri, Protocoale – Egyezmények, megállapodások, jegyzőkönyvek szakaszban. 

Az APIA Bihar megyei igazgatóságához március 1. és március 9. között összesen 2711 kérelem érkezett be 7796,72 hektár területre. Annak érdekében, hogy az egységes kérelmek feldolgozása a lehető leghatékonyabban történjen, az APIA kéri a helyi hatóságokat, hogy sürgősen küldjék el a mezőgazdasági termelők igazolását az APIA-nak ahhoz a helyi vagy megyei központjához, amelyhez a számukra átadott listák szerint tartoznak. 

Az egyes támogatási rendszerekhez és intézkedésekhez való hozzáféréssel kapcsolatos részletes információk, beleértve a vidékfejlesztési intézkedésekre jogosult közigazgatási egységek térképeit és listáit, valamint a mezőgazdasági termelőknek szóló iránymutatásokat is, megtalálhatók a következő honlapokon: www.apia.org.ro, www.madr.ro és www.pndr.ro.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában