Események

2022.02.10. 10:00

Idei tervek: gazdagnak ígérkezik Várad kulturális eseménynaptára

Ha a járványhelyzet megengedi, és nem jönnek közbe váratlan akadályok, akkor a váradiak és az ide látogatók az idén ismét nagyszabású fesztiválokon vehetnek majd részt.

Pap István

 

A világjárvány miatt a tavaly több nagyszabású eseményt nem tudott megszervezni a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR), melynek vezetői abban reménykednek, hogy az idén ez másképp lesz. A tavalyi rendezvényekről és az idei tervekről beszélt szerdai sajtótájékoztatóján Mihai Jurca városmenedzser, az APTOR korábbi főigazgatója és Alina Toie, az egyesület jelenlegi vezetője. „Az idei eseménynaptárban szerepel a FestiFall, azaz az őszi fesztivál és a Középkori Fesztivál megszervezése, ez utóbbi egy egészen különleges esemény lesz, egy középkori harcbajnokság” – mondta a sajtótájékoztatón Alina Toie. Az év első nagyszabású eseménye az április 15–25. között megrendezendő Húsvéti Vásár lesz, júniusban a Szecesszió Napjának rendezvénysorozata van betervezve, valamint június 2–5. között lesz a középkori lovagi tornákat idéző Battle of Nations elnevezésű fesztivál, melyet természetesen a váradi várban terveznek megtartani. Az eseményre, amelynek megrendezését egyébként 2020-ban elhalasztották, az ígéretek szerint a világ minden pontjáról érkeznek majd résztvevők. 

 

Az idén is lesz az elmaradhatatlan street food festival, továbbá lesz X-Man Romania verseny, European Music Open zenei fesztivál és a TIFF Oradea filmfesztivál. Újdonság lesz az OraJazz elnevezésű jazzfesztivál, amelyet a váradi vár felújított Bethlen-bástyájában terveznek megtartani. 

 

Kétéves kihagyás után az APTOR abban bízik, hogy az idén meg fogja tudni szervezni az Őszi Fesztivált, amely ezúttal csak egy hétvégén, október 7–9. között fog zajlani. Az eseménynaptárat a karácsonyi vásár fogja zárni. Ezekhez a jobbára saját eseményekhez jönnek még a mások által szervezendő, de az APTOR által anyagilag, logisztikailag és egyéb módon támogatott események is, amelyek közül az elmúlt években a Szent László Napok megszervezésében nyújtott komoly támogatást az egyesület. Mihai Jurca elárulta azt is: az APTOR továbbra sem tett le arról, hogy egy nemzetközi könnyűzenei fesztivált szervezzen, az idén azonban ez biztosan nem fog megvalósulni, mert, mint kifejtette, addig nem lehet belefogni a szervezésbe, amíg járványügyi szempontból nem stabilizálódik a helyzet. Egyébiránt a fentebb ismertetett eseménynaptár is módosulhat, azaz új események is bekerülhetnek a naptárba, illetve természetesen a járványhelyzet is közbeszólhat majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában