Vetélkedő

2021.12.23. 13:00

Váradi csillagok hirdetik Jézus születésének örömhírét

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum Váradi Csillagok elnevezésű betlehemezői hatodik éve hirdetik Jézus születésének örömhírét a Székely Kapuk–Zöld Kapuk Nemzetközi Öko-civilizációs Játékok keretében.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ebben az évben megújult a csapat, az egykori betlehemezők átadták a stafétát az V. B, VI. A, VII. A osztályos diákoknak, akik népi betlehemessel lépnek fel ezekben a napokban több helyszínen, általában Benedek Ramóna, Harácsek Klementina és Varabecz Mónika tanárnők kíséretében. Az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által támogatott székelykapus program fő célkitűzése a civilizáció-tudatos cselekvés, a Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan felfogás élménypedagógiai elvén. A vetélkedő diákcsapatok megismerkednek a tartalmas közösségi élethez szükséges vállalkozó szellemű cselekvési lehetőségekkel. Civilizációs értékeink lényegének és örömének felfedezésével találkoznak egy szép életpálya felépítéséhez szükséges forrásokkal, hozzájárulnak közösségi kultúránk megfiatalodásához. Élre állnak a modern ökológiai és társadalmi feladatok sikeres értelmezésében. 

 

A verseny könnyedén illeszkedik az iskolás értékteremtő közösségek tanulmányi tevékenységéhez. A program fókuszában a közösségi értékteremtés, horizontjában pedig a Földünkért való konstruktív cselekvés áll. Globális kitekintésben idei partner a kinshasai College Othniel Általános és Középiskola (Kongói Demokratikus Köztársaság). A pályázatnak köszönhetően hátrányosabb helyzetű vidékek diákjai is ezerszám juthatnak el adriai tengerparti táborokba, dél-alföldi és Duna-kanyari osztálykirándulásokra. A kimagaslóan eredményes csoportok diákjai ugyanakkor minden évben exkluzív meghívást kapnak többek között az Európai Parlament elnökségének újévi ünnepi fogadására, továbbá Ferenc pápa újévi miséjére, Rómába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában