Tanácsok

2021.12.14. 12:02

Terményeink tárolása a téli időszakban

Egyre többen tárolunk be a téli időszakra zöldséget és gyümölcsöt, ha ezeket megfelelő módon raktározzuk, akár hónapokig is elállhatnak. A megtermelt vagy télre vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket hosszabb ideig is frissen tarthatjuk, ha betartunk néhány szabályt, ugyanis bármely növényi tápanyag és vitamin maximális mennyisége csak megfelelő tartósítás esetén marad meg. A termesztés során már elkezdődik a betárolásra való előkészület, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy mikre kell figyelnünk már a betakarításkor is!

Fotó: Nagy László

Nagy László agrármérnök, Érmelléki falugazdász

 

Általánosságban elmondható, hogy először is megfelelő érettségben takarítsuk be a hosszú távon raktározni kívánt zöldséget és gyümölcsöt. A gyümölcsöknél kétfajta érettséget különböztetünk meg: a szedési és fogyasztási érettséget. A szedési érettség meghatározásánál figyelembe kell venni azt, hogy mi lesz a termés végfelhasználása. A betakarítási időpontok eltérőek attól függően, hogy szállításra, friss fogyasztásra, élelmiszeripari felhasználásra, esetleg tárolásra dolgozzuk fel a terméseket. Többhetes, vagy hónapos tárolásra-raktározásra csak az utóérő gyümölcsök alkalmasak, ilyen pl. az alma, körte, stb. de fajtánként eltér a télállósága, nem mind mard friss hosszabb ideig! A tárolásra szánt mennyiséget akkor takarítjuk be, amikor a mérete már megfelelő és a jellemző fedőszíne kialakult. Az ízük és állaguk viszont majd a későbbiekben a raktározáskor teljesedik ki. Fontos, hogy kizárólag sérülésmentes, egészséges gyümölcsöket raktározzunk be télire, mert csak a hibátlan termés áll el. Biztosítani kell a 0–50 °C hőmérsékletet, a 90% körüli páratartalmat és a jól szellőzött helységet. Ezt otthoni körülmények között nem könnyű egyenletesen biztosítani, de minél jobban törekszünk, rá annál tovább eláll a betárolt gyümölcs. Időnként válogassuk ki a gyümölcsök közül a hibásakat vagy túléretteket, hogy az egészségeseket meg tudjuk óvni.

 

Mire figyeljünk?

 

A hosszú távon tárolni kívánt zöldségeket a betakarítás előtti hetekben már ne öntözzük, és ne kapjanak nitrogéndús fejtrágyát. A túl sok víz és a túlzott nitrogénellátás fellazítja a szöveteket, ezáltal csökken tárolhatósági képességük, fogékonyabbak lesznek a kórokozók számára. A kalcium fontos szerepet játszik a növény vízgazdálkodásában és a szövetek szilárdításában, ezért azt folyamatosan pótolni kell a termesztés során.

 

A burgonya tárolása esetében is fontos a fajta és az érettségi állapot, mert csak érett formában áll el sokáig. Válogassuk át a gumókat, ügyeljünk rá, hogy sérülésmentesek legyenek, a rothadásnak indult darabok megfertőzhetik a többit is. A megfelelő tárolóban 10–12 fok javasolt, és sötét helyen legyen. Lehet ez pince, verem vagy egy kialakított akna. Az eltárolt burgonyát időközönként válogassuk át, szedjük ki a rosszakat, és csírátlanítsuk a gumót.

 

A sárgarépa és petrezselyem frissen tartására hosszú tenyészidejű, tárolásra alkalmas fajta ajánlott. Betakarítását akkor kell kezdeni, amikor az alsó levelek megsárgulnak és kiszáradnak, csapadékmentes, száraz időszakban. Felásása után néhány óra hosszat száradnia kell a föld felszínén. Tárolás előtt szigorúan tilos a zöldséget mosni, csak meg kell tisztítani a talajtól. A gyökérzöldségek tárolás ideje alatt 1–4 fokos hőmérsékleten magas légnedvességet igényelnek, fűtetlen pincékben tárolhatjuk őket. Óvni kell a gyökérzöldségeket a kiszáradástól, nedves homokkal vagy a ládákat polietilén fóliával lefedve.

 

A hagymát tárolás előtt szétterítve szárítsuk ki. Akkor megfelelő, ha a nyakrésze zárt és a takarólevelek már szárazak. A hagymát is tárolhatjuk pincében, kamrában, padláson, kémények környezetében kiterítve, ugyanis a hagyma elviseli a fagyot is. A fokhagymát is ki kell szárítani, ha a kertből szedjük fel, hogy a takarólevelek kellőképpen megszáradjanak. Majd szellős, száraz helyen tartsuk vagy akár csokorba fonva.

 

A káposztánál is csak a teljesen kifejlődött, kemény, zárt fejű, hosszú tenyészidejű, későn érő káposztafajtákat tároljuk. Betakarítás után a zöldséget úgy tisztítsuk meg, hogy rajta 4-5, a fejre szorosan rásimuló, egészséges borítólevél maradjon. Tisztítás után száraz, hűvös, szellős, fagymentes helyen tartsuk, főként fejjel lefelé fordítva.

 

A helységet ahol tárolni szeretnénk, mindenképpen fertőtlenítsük meszeléssel, és körültekintően takarítsuk ki. A tárolókban gondoskodjunk a rágcsálók elleni védelemről is. Miután ezek megvannak, az összes ablakot, ajtót és szellőzőt zárjuk be, majd kénpor vagy kénrúd elégetésével fertőtlenítsük ki a helységet. Köbméterenként 5 gramm kénport használjunk, majd 24 óráig hagyjuk zárva a nyílászárókat. Ezek után alaposan szellőztessünk ki, és csak ezt követően kezdjük meg a zöldségek és gyümölcsök betárolását. A tárolóhelyiség hűvös, jól szellőző legyen, az optimális hőmérséklete általában 1–12 Celsius-fok körüli kell legyen, de zöldség- és gyümölcsfajtánként ezen belül is eltérő lehet.

 

Végezetül fontos kérdés lehet sokak számára, hogy mennyi zöldséget, gyümölcsöt tegyünk el, hogy ne legyen se túl sok, se túl kevés. Egy négyfős családnak átlagosan érdemes legalább 50–60 kg burgonyát, 20–25 kg hagymát, 15–20 kg fejes káposztát, 15–20 kg répát elraktározni a téli időszakra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában