Készenlét

2021.09.24. 07:08

Mobil COVID-osztály Váradon

Ha szükségessé válik, teherautón érkezett mobil intenzív osztályon látják el a súlyos koronavírusos betegeket a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A teherautón szállított, 12 ágyas mobil intenzív osztály kedd este érkezett Temesvárról a nagyváradi kórház bejárata elé. „A teherautót tartalékmegoldásként rendeltük meg arra az esetre, ha az intenzív osztályos ágyak iránti szükséglet meghaladná azt, amivel jelenleg a nagyváradi kórházak rendelkeznek. Jelenleg csak a városi kórházba 102 koronavírusos beteg van beutalva, akik közül tizenhatan vannak beoltva, míg az intenzív osztályon nyolc beteget ápolunk, akik közül csak egyvalaki rendelkezik oltással” – nyilatkozta Laurenţiu Chiană, a kórház menedzsere. Most a városi kórház Corneliu Coposu utcai épületének negyedik emeletén felújítási munkálatok zajlanak, itt az intenzív osztály fog működni a koronavírusos betegek számára. Jelenleg a kórházban huszonnégy intenzív osztályos ágy és egy inkubátor van, ezek közül tíz a koronavírusos betegeknek van fenntartva.

A munkálatok során további tíz férőhelyes intenzív osztályt alakítanak ki, ennek a munkának a költsége mintegy 140 ezer lej, és a kórházigazgató reményei szerint legkésőbb hétfőre be is fejezik a kivitelezést ezen az emeleten. Chiană elmagyarázta, hogy „míg egy szokványos osztályon hat konnektor van az ágyak mellett, addig az intenzíven ennek a duplájára, tizenkettőre van szükség minden ágy mellett, két konnektor kell az oxigénnek, a vákuumnak és a sűrített levegőnek is, hogy ha az egyik konnektor valamilyen meghibásodás miatt nem működik, azonnal használni lehessen a másikat”.

Jelenleg Nagyváradon 37 intenzív osztályos ágy áll rendelkezésre a súlyos koronavírusos betegek számára: 22 a Pelican, öt a megyei és tíz a városi kórházban. A Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) tájékoztatása szerint szerdán harminc közülük foglalt volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában