sztrájk

2021.07.15. 17:42

Felfüggesztették az éhségsztrájkot

A Rézbányán területén lévő bánya dolgozói szerdán felfüggesztették a két hete tartó éhségsztrájkot, miután egy hivatalos delegáció meglátogatta őket a mészkőfejtőnél.

Forrás: ebihoreanul.ro

A tiltakozókat Kiss János Bihar megyei liberális parlamenti képviselő, valamint párttársai, Florin Boca megyei tanácsos és Iulian Balaj, Vaskohsziklás polgármestere látogatták meg. A megbeszélés meglehetősen feszült hangulatban folyt, a tiltakozók azt vetették Iulian Balaj szemére, hogy nem támogatta őket. De végül sikerült rávenni az embereket arra, hogy hagyjanak fel az éhségsztrájkkal, illetve meghívták őket egy újabb egyeztetésre a Bihar Megyei Prefektúra nagyváradi székhelyére. Ez volt a második találkozójuk a tiltakozóknak hivatalosságokkal, az első hasonló megbeszélésre július 3-án került sor, akkor Dumitru Țiplea prefektus találkozott velük és át is vett tőlük egy beadványt, amit továbbított is a kormányfőtitkársághoz.

Az éhségsztrájk beszüntetésének a hírét a Băița Bihor vállalat igazgatótanácsának elnöke, Elena Micle által aláírt közleményben tudatták. Ebben az áll, hogy a vállalat vezetése is amellett kardoskodott, hogy a dolgozók hagyjanak fel az éhségsztrájkkal, mert a tizenegy tiltakozó közül többeknek egészségügyi problémáik vannak, és az éhségsztrájk csak ront az egészségi állapotukon. Egyébiránt a vállalat képviseltette magát hétfőn a Gazdasági Minisztériummal és az Országos Ásványkincs Hatósággal (ANRM) folytatott megbeszélésen, ahol a cég kifejtette álláspontját annak kapcsán, hogy az ANRM nem adott engedélyt a kitermelésre a mészkőfejtőben. „Mi felkészülve jöttünk, elhoztuk az ANRM által kiadott dokumentumokat, amelyeket a hatóság képviselői nem mutattak be nekünk, ezek az iratok bizonyítják az értelmezési hibát az ügyünkben. Az tény, hogy jóindulatot tapasztaltunk a kormányfőtitkárság részéről. Megígérték, hogy újravizsgálják a helyzetünket” – nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak Lucin Popa, a Băița Bihor cég kereskedelmi igazgatója. Mint korábban megírtuk, a Băița Bihor bányavállalat dolgozói már hosszabb ideje tüntettek, amiért az ANRM nem hajlandó kiadni a mészkőkitermelési engedélyt. Maria Trip, a bányavállalat főigazgatója június 15-e óta elbarikádozta magát a mélyben, június 30-án három dolgozó követte őt a bányába és éhségsztrájkba kezdek, őket másik nyolc tiltakozó váltotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában