Találkozó

2021.06.25. 08:43

Európa jövőjéről, valamint a román–jordán kapcsolatokról tanácskozott Biró Rozália

Két témája volt annak a sajtótájékoztatónak, melyet Biró Rozália parlamenti képviselő, a Képviselőház külügyi szakbizottságának az elnöke tartott: az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat, valamint a Sufyan S. Qudah-hal, a Jordán Királyság bukaresti nagykövetével zajlott megbeszélés.

Ciucur Losonczi Antonius

A májusban formálisan elindított Európa jövőjéről szóló konferencia a polgárok által vezetett viták és eszmecserék sorozata, melynek célja alkalmat teremteni arra, hogy az emberek Európa-szerte megosszák egymással elképzeléseiket a közös jövőnkről, és részt vegyenek annak alakításában. A platform a maga nemében egyedülálló kezdeményezés, hiszen jelentős páneurópai demokratikus eseményként új nyilvános fórumot kínál arra, hogy a polgárok nyitott, inkluzív és átlátható vitát folytassanak több fontos prioritásról és kihívásról – magyarázta Biró Rozália. Az első plenáris ülést nemrég tartották Strasbourgban, melyen ő maga is részt vett, mint a Román Képviselőház külügyi szakbizottságának az elnöke. Felszólalásában üdvözölte a kezdeményezést, kiemelve ennek stratégiai jelentőségét mind a koronavírus-járvány generálta kihívásokkal való szembenézés, mind az Európai Unió jövőjét illetően. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: jobban oda kell figyelni arra, hogy az állampolgárok közvetlenül beleszólhassanak az EU jövőjének alakításába, mert ezáltal fokozottabban érzik azt, hogy ugyanazon közösséghez tartoznak, illetve erősödik a szolidaritás és az egység.

Jordán orvosok

A Sufyan S. Qudah-hal való találkozás témája a két ország közti együttműködés kiterjesztése volt a közös érdekek tárgyát képező területre, beleértve a parlamenti munkát is. A diplomata megjegyezte, hogy mindig is jó volt a két ország kapcsolata, főleg ennek oktatási és gazdasági vetülete. Számos jordán diák tanul romániai orvosi egyetemeken, több mint 13 ezren folytatták nálunk a felsőfokú tanulmányaikat az évtizedek során. Nemcsak jordánok jönnek azonban hozzánk, hanem román állampolgárok is élnek ezen arab királyságban, közel ötezren, főként a főváros, Ammán vonzáskörzetében – foglalta össze a találkozáson elhangzottakat Biró Rozália.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában