Vendéglátás

2021.05.06. 16:00

Tanulóhotel lesz a várban

A nagyváradi vár C., D. és részben E. épületét három évre ingyenes használatra bocsátják a városban iskolát működtető svájci École Hôteliére de Lausanne vendéglátóipari szakiskola váradi alapítványa számára.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A vonatkozó határozatot múlt csütörtökön fogadta el némi vita után a helyi tanács. Emilian Pavel PSD-s tanácsos kifejtette a napirendi pont vitáján, hogy Félixfürdőn és Püspökfürdőn számos különböző szálloda, panzió, étterem és egyéb vendéglátóipari egység van, a fiatalok ezeken a helyeken szerezhetnének valódi gyakorlati ismereteket, illetve a várban lévő létesítményt is bérbe kellene adni egy profi hotelüzemeltetőnek, és akkor a fiatalok ott is elleshetnék a vendéglátóipari szakma fortélyait. Válaszában Florin Birta polgármester elmondta, hogy ebben a tanulóhotelben nemcsak takarítókat, recepciósokat és londínereket képeznek, hanem menedzsereket is, és semmi sem lehet alkalmasabb egy hotel működtetésének a megtanulására, mint az, ha a tanulók maguk vezetik a létesítményt. Továbbá éppen amiatt, mert ebben az iskolában könyvelőket, pénzügyi szakembereket is képeznek, ezért is jó az, ha a hotel pénzügyeit is ők vezetik, ugyanakkor egyáltalán nem biztos az, hogy a félixfürdői vállalkozások megengednék a fiataloknak azt, hogy betekintsenek a könyvelésükbe. Ráadásul az iskola svájci székhelyén, Lausanne-ban is saját éttermet és hotelt üzemeltet, árulta el Birta. A váradi iskolát üzemeltető alapítvánnyal kötendő szerződés értelmében a hotel nem profitorientált vállalkozás lesz, hanem a bevételek ötven százalékát visszafordítják a létesítmény fejlesztésébe, a másik ötven százalékból pedig a közköltségeket fedezik majd. A határozat értelmében az iskola három évre kapja meg az említett épületrészeket, a D. épületben lesz a hotel, a C. és az E. épületekben pedig a konferenciatermeket használhatják majd. A határozatot végül a PSD-s tanácsosok tartózkodása mellett fogadta el a helyi tanács.

A várban lévő hotelt 2016-ban adták át egy magánvállalkozónak, mely havi hatezer lej bérleti díjat fizetett a városnak, csakhogy később az önkormányzat büntetést kellett fizessen, mert a bérbe adással megszegte az uniós finanszírozás alapfeltételét, miszerint a felújítástól számított öt évig nem szabad kereskedelmi tevékenységet folytatni a várban. A háromcsillagos besorolású hotelben egyébként tizenhét szoba van, ezek közül kettő apartman.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában