Megszavazták

2021.05.31. 10:00

Átalakulóban a váradi kulturális intézmények

A Nagyváradi Helyi Tanács is megszavazta a Nagyváradi Múzeum beolvasztását a Körösvidékibe, valamint a megye és a város együttműködését arról, hogy a váradi színházak és a filharmónia mikroeseményeket tartsanak közterületeken.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A várban működő, a helyi önkormányzat által fenntartott múzeum sorsáról Florin Birta polgármester beszélt a csütörtöki helyi tanácsülés előtti sajtótájékoztatón. Maga a városi múzeum önálló jogi személyiségként megszűnik, az intézmény munkatársait, valamint a várban lévő kiállítótereket a Körösvidéki Múzeum veszi át, és ezt követően ez utóbbi intézmény dönt majd arról, hogy hány munkatársat akar megtartani az újonnan érkezők közül. A városi múzeumot irányító Angela Lupșea igazgatói tisztsége július 1-től megszűnik, addig a dátumig az ő felelőssége lesz az, hogy elvégezzék az intézmény megszüntetésével járó adminisztratív munkát. A Nagyváradi Városi Múzeum kezelésében lévő ingatlanok közül a Nagyváradi Zsidó Történeti Múzeum, a Darvas–LaRoche-ház és a leendő Szabadkőművesség Múzeuma a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány kezelésébe megy át, melynek vezetője egyébként szintén Angela Lupșea. A vár A. és C. épületének nagy része a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Támogató Alapítvány (APTOR) kezelésébe kerül július 1-től, sőt, maga az APTOR is a várba költözik. Mivel lejárt a várfelújításra kötött uniós finanszírozási szerződés, aminek következtében immár profittermelő tevékenységekre is lehet használni az ott uniós pénzből felújított ingatlanokat, ezért a határozattervezetben szerepel egy olyan kitétel is, miszerint az APTOR által a várépületek üzemeltetéséből származó bevételeket a város költségvetésébe kell átutalni, az APTOR ugyanis az alapítványi tagdíjakból működik.

A városi múzeum megszüntetéséről szóló határozattervezet napirendi ponti vitáján Adrian Madar szociáldemokrata párti helyi tanácsos azt kérdezte, hogy törvényes-e az, hogy a város közvagyonát átadják egy civil szervezet, jelesül az APTOR kezelésébe. Aziránt is tudakozódott, hogy a vár és a többi múzeumépület felújítását finanszírozó intézmény egyetértett-e azzal, hogy miután elvégezték a felújítást, megszüntetik a Nagyváradi Városi Múzeumot és a felújított ingatlanokat a Körösvidéki Múzeum, illetve a műemlékvédő alapítvány kezelésébe adják át. Ez utóbbi kapcsán Eugenia Borbei, az önkormányzat jegyzője elmondta, hogy a felújítási munkálatok haszonélvezője nem a múzeum, hanem a nagyváradi önkormányzat volt és maradt, egyébként pedig a finanszírozó hozzájárulását adta ehhez az átcsoportosításhoz. Ami pedig az előbbi kérdést illeti, Florin Birta polgármester azt válaszolta, hogy minden egyes határozat törvényességét megvizsgálja a prefektúra, és amennyiben törvénytelennek ítéli meg, akkor a közigazgatási bíróságon támadja meg azt. A határozattervezetet a húsz liberális tanácsos igen szavazatával fogadták el, a PSD és az RMDSZ a javaslat ellen szavazott.

Mikroesemények

Ugyancsak a csütörtöki helyi tanácsülésen szavaztak arról a korábban a megyei tanács által már elfogadott tervezetről, melynek értelmében a városi és a megyei önkormányzat együttműködési szerződést köt arról, hogy az utóbbi alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények szabadtéri eseményeket szervezzenek Nagyvárad belvárosában. A napirendi pont vitáján Emilian Pavel, a PSD frakcióvezetője nehezményezte azt, hogy erről az együttműködési tervről előzőleg nem tájékoztatták a közvéleményt, és hozzátette, hogy ezzel a döntéssel arra kötelezik a színészeket, hogy közterületeken kolduljanak, miközben csak a Mária Királyné Színháznak három UNITER-díj jelölése van az idén, mely az ország legrangosabb színházi elismerése. Válaszában Florin Birta az mondta, hogy amikor Pavel majd meghallja a filharmónia kórusát a Bémer téren énekelni, akkor már nem az lesz a véleménye, hogy a művészek koldulnak. Hozzászólt a vitához Hunyadi István RMDSZ-es tanácsos is, akit közvetlenül is érint ez a döntés, hiszen ő a Szigligeti Színház színművésze. Elmondta, hogy egy ilyen együttműködési megállapodás akkor lenne jó, ha a város anyagilag is támogatná a kulturális intézmények már meglévő fesztiváljait, és ezek turisztikai marketingjét is vállalná ,hiszen mind az IDF táncfesztivál, mind a HolnapUtán színházi fesztivál, mind pedig a Fux Feszt bábszínházas seregszemle a Kárpát-medence legrangosabb társulatait hozza Nagyváradra. Hozzátette, hogy az APTOR turisztikai programként kezelhetné és ilyen szempontból menedzselhetné a színházak repertoárját is, mert ezáltal több nézője lenne az előadásoknak. Továbbá a színházak, valamint a filharmónia elsősorban azt a missziójukat kell teljesítsék, amiért eleve léteznek, ezzel szemben negatív hatása lesz annak, ha ezekre az intézményekre rákényszerítik a show business szemléletet. A határozattervezetet húsz igen és hét ellenszavazat mellett fogadta el a Nagyváradi Helyi Tanács. Az ülés végén ismét szót kért Hunyadi István, aki felhívta a figyelmet arra, hogy mind a román, mind a magyar közösségnek elvitathatatlan joga van arra, hogy saját, önálló kulturális intézményei legyenek, míg ezek összevonásának kártékony hatása lenne, mert beszűkülne a városban a kulturális kínálat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában