Összekötő út

2021.04.30. 10:50

Új megyei út épülhet Bihar és Pályi között

A Bihar Megyei Tanács legutóbbi rendes tanácsülésének napirendi pontjai között két olyan határozati javaslat is szerepelt, melyek egy összekötő útnak az építésére vonatkoztak Bihar és Hegyközpályi községek közt.

Ciucur Losonczi Antonius

Az egyik előterjesztés egy partnermegállapodás aláírásáról szólt a Bihar Megyei Tanács és Bihar község közt, a másik hasonlóról, de a megyei önkormányzat és Hegyközpályi közt. Borsi Imre Lóránt frakcióvezető lapunknak azt nyilatkozta: az RMDSZ megyei tanácsosai pár hónappal ezelőtt tettek javaslatot egy Fugyivásárhelyt Biharral összekötő útra, amely tehermentesítené Nagyvárad északi részét is. „A Megyei Tanács mostani rendes tanácsülésén jóváhagyta a Biharral és Hegyközpályival kötött együttműködési protokollt annak érdekében, hogy összekötő utat építsenek a két település között. Bízunk benne, hogy ez már az első lépés a fentebb említett, Fugyivásárhelyt is bevonó javaslatra” – fogalmazott.

A tervezett és most jóváhagyott 3,2 kilométer hosszú és hat méter széles új megyei út Pályiból indul majd, a sportpálya területén, és a Kösmő patak útját követi Bihar felé, ahol rácsatlakozik majd a bihari körgyűrűre a Viilor utcánál. A remények szerint júliusra elkészülhet a műszaki dokumentáció. A munkálatok jövőre kezdődhetnek el, Bihar körgyűrűjének és egy kerékpárútnak az építésével párhuzamosan, és befejeződnének két éven belül.

A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester bejelentette, hogy tulajdonképpen egy teljes kerékpárút-hálózatot szeretnének kiépíteni Nagyvárad agglomerációjában, melynek érdekében egy közös mesterterven dolgozik a polgármesteri hivatal, a megyei tanács és a metropolisz-övezet. A város északi részén, a gyorsforgalmi úttól indulna egy kerékpárút Bihar felé, mely majd a község körgyűrűje mentén haladna, aztán folytatódna Hegyközcsatár és Pályi felé.

A Nagyváradot Nagyürögddel összekötő leendő út mentén is létesítenek kerékpárutat, kijárattal az ottani erdő felé, mely egy közkedvelt kirándulóhely. Egy másik kerékpárúthálózat pedig Váradszentmárton, Félixfürdő és Pusztahollód között fog összeköttetést biztosítani. Ennek tervét Ilie Bolojan megyei tanácselnök ismertette részletesebben. Mint mondta, ez a kerékpárút a Váradot Szentmártonnal összekötő leendő út mentén halad majd, ahonnan folytatódik a jelenleg használaton kívüli vasútvonal nyomvonalán, amennyiben a váradi önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács megkapja a CFR jóváhagyását.

A beruházások megvalósítása érdekében európai uniós pénzforrásokra pályáznak.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában