Képzés

2021.03.15. 09:25

Zakariás: Nagyméretű forráslehetőségek nyílhatnak meg az önkormányzatok előtt

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének meghívására jött Nagyváradra Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) parlamenti képviselője, hogy képzést tartson az EMNP Bihar megyei önkormányzati képviselőinek, illetve hogy ismertesse a legfontosabb tudnivalókat a nemrég elfogadott költségvetésről.

Fotó: A szerző felvétele

Pap István

A szombati képzést követő sajtótájékoztatón Zakariás Zoltán kifejtette, hogy az önkormányzatok képezik az alapját a közösségi megnyilvánulásoknak, ezért nagyon fontos, hogy szakmailag minél képzettebbek legyenek, és hogy a törvényesség és a rend keretei között működve képviseljék a helyi autonómiát. A politikus elmondta, hogy Nagyváradon a múlt héten elfogadott költségvetésről tartott képzést. Az önkormányzati vezetőknek kiemelte azt, hogy a személyi jövedelemadó száz százalékban az önkormányzatokhoz kerül, és ez bár összegben messze nem közelíti meg a szükséges mértéket, de legalább az önkormányzatok működési költségeit szinten lehet tartani. „A fejlesztéshez viszont többletforrásra van szükség” – hangsúlyozta Zakariás Zoltán, aki a Bihar megyei, jobbára ellenzékben tevékenykedő EMNP-s önkormányzati képviselőket arra kérte, hogy aktívan kapcsolódjanak be a fejlesztések elindításába és konkrét javaslatokkal járuljanak hozzá a beruházási tervekhez. „Ha aktívan dolgoznak, hogy minél több fejlesztési projekt készüljön, akkor elég nagy méretű forráslehetőség nyílik meg” – fogalmazott a politikus, emlékeztetve arra, hogy most kezdődik az új hétéves uniós költségvetési ciklus, amire rátevődnek a helyreállítási és rugalmassági alap, a környezetvédelmi alap, a helyi fejlesztési országos program, és az Országos Befektetési Vállalat kínálta lehetőségek. „Mindebből csak akkor tudunk megfelelően részesülni, ha önkormányzataink megfelelő mennyiségben, minőségben és időben készítenek projekteket” – hangsúlyozta. Ugyanezt a gondolatot erősítette meg a sajtótájékoztatón Csomortányi István, az EMNP elnöke, az EMSZ társelnöke is, aki hangsúlyozta, hogy „jól felkészült, tisztességes vezetők nélkül az uniós pénzzel megszórt évek kárba veszhetnek”, ezért is tart a párt folyamatosan képzéseket az önkormányzati tisztségviselők számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában