Közlemény

2021.03.22. 07:52

A víz világnapját ünnepli a Körösök Vízügyi Igazgatósága

Március 22., a víz világnapja alkalmából a Körösök Vízügyi Igazgatósága ismételten felhívja a lakosok figyelmét vizeink védelmének fontosságára.

Sajtóközlemény

Az igazgatóság állandó feladata a fennhatósága alá tartozó terület vizeinek tisztán tartása, a hatóságok pedig ezt a munkát rendszeresen, önkormányzatonként ellenőrzik. A törvények által előírt feladatok kiegészítésére, illetve a part menti hulladék okozta problémák megelőzése céljából, az igazgatóság különböző együttműködési protokollokat hozott létre egyes helyi adminisztrációkkal. Vidéki településeken ez általában mederkotrást takar, városokban pedig víztisztítást. Ilyen együttműködés zajlik már jó néhány éve a Körösök Vízügyi Igazgatósága, Nagyvárad önkormányzata, az Eco Bihor és a helyi rendőrség között.

Az igazgatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyi hatóságoknak kötelességük időközönként ellenőrizni a folyók, patakok, árkok, hidak, átereszek állapotát, így a lakosságot is arra kérik, hogy óvják a környező természetet, és ne szennyezzék a vizeket, partokat hulladékaikkal.

Hulladékgyűjtő berendezések

Az uszadékok begyűjtéséhez az igazgatóság több Bihar megyei folyó és patak medrében is hulladékgyűjtő berendezéseket állított fel, melyek segítségével a kis méretű ágacskákat, mindenféle apró szemetet is el tudnak távolítani a vízből. Emellett készenlétben állnak olyan gátak is, melyeket vészhelyzet esetén tudnak beüzemelni, ha súlyos vízszennyezés történik, így a vegyi anyagokkal szennyezett víz nem folyik tovább, esetenként a határon túlig. Ilyen berendezések vannak például Tenkén, Belényesen vagy Körösszegen.

Rendhagyó munka

A megszokott, rendszeres projektek mellett az elmúlt napokban rendhagyó munkálatokat is elvégeztek a víz világnapja alkalmából. Víztisztítást hajtottak végre a Sebes-Körösön Nagyváradon, a Fehér-Körösön Sikulán, a Berettyón Margittán, de dolgoztak Élesden, Ottományban, Szalacson és Vaskohon is. Összesen 11 vízgyűjtő medencénél tevékenykedtek, és 55 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze. „Nem a közintézmények, nem a hulladékkezelő vagy egyéb vállalatok felelőssége tisztán tartani vizeinket, környezetünket, hanem mindannyiunké” – hívja fel a figyelmet közleményében a vízügyi igazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában