Influenza

2020.11.06. 17:00

Soha nem volt ennyi panasz az oltások miatt, mint ebben a szezonban

A román Egészségügyi Minisztérium 3 millió influenza elleni oltást vásárolt a 2020–2021-es szezonban, dupláját a tavaly beszerzett mennyiségnek. Ezen dózisok szétosztását szeptember 14-én kezdték el, és több hullámban, jelenleg is zajlik. Mindennek ellenére soha nem hallhattunk annyi panaszt gyógyszerészektől, háziorvosoktól és páciensektől, mint most.

Pikó Stefánia, Törő Enikő

Noha ebben az időszakban a koronavírus-járvány megfékezése áll a középpontban, az Egészségügyi Minisztérium gond nélkül, és idejében beszerezte, illetve elkezdte az influenza elleni oltások szétosztását – írja közleményében a minisztérium. Az Országos Közegészségügyi Intézet legfrissebb adatai szerint november elsejéig összesen 500.846 személyt oltottak be influenza ellen országszerte, ami egyáltalán nem egy nagy szám, tekintve, hogy a minisztérium közleményei szerint csak az első hullámban, szeptember 15-e környékén osztottak ki 330 ezret, aztán egy 70 ezres, majd egy 500 ezres adagot, és hírt adtak arról is, hogy nemsokára érkezik a következő 100 ezer.

A város központi részén működő gyógyszertárakban kérdezősködtünk, a gyógyszerészek pedig felháborodva mesélték, hogy bár naponta több tucatnyit tudnának árulni belőle, ugyanis nagyon nagy a kereslet, van olyan gyógyszertár, amelyik ebben a szezonban még egy darab oltást sem kapott. „Soha nem volt még ekkora hiány az influenza elleni oltásokból” – fogalmazott az egyik gyógyszerész, aki névtelenséget kért. Miközben vele beszélgettünk, csörgött a telefonja, ki is hangosította, és a helyzetet tökéletesen tükrözte, hogy egyik hűséges vásárlójuk épp az influenza elleni oltás felől érdeklődött, és szeretett volna legalább előre feliratkozni arra az esetre, ha érkeznek adagok. A gyógyszerész a fülünk hallatára utasította el az illetőt, elmagyarázva, hogy senkit nem írhatnak fel, mert ha kapnak is, az annyira kevés lesz, hogy annál jóval több az idős, krónikus betegségben szenvedő ember, nem válogathatnak közöttük – aki kapja, marja. És marja is. Ez a szerencsésebb gyógyszertár kétszer kapott már oltásokat, de mindkét alkalommal 50 alatti darabszámban – a gyógyszerész szerint pedig soha nem kaptak még ilyen keveset. Az oltásokat pillanatok alatt felvásárolták, ki online, ki a patikában – a gyógyszerész szerint akár több ezret is el tudnának adni.

Az általunk megszólaltatott gyógyszerész kapott az alkalmon, és két háziorvos panaszát is közvetítette. Elmondta, hogy egy orvosismerőse teljesen ledöbbenve számolt be neki arról, hogy csupán 2–3 adag oltást kapott, egy másik pedig 5 darabot. Akinek átlagban 1000–1500 betege van, hogyan döntse el, hogy kinek adja azt a néhány darabot? – merül fel a kérdés.

Dr. Uitz Gyöngyi háziorvos asszisztense, Nagy Kinga tájékoztatta portálunkat az ottani körzetben lévő helyzetről: ,,Igénylik az influenza elleni oltást, de sajnos nincs. Néhányat kaptunk, pontosabban 15-öt, ezt gyorsan ki is osztottuk, az ígéretek szerint hamarosan újabb és nagyobb adagot kapunk”. Mint megtudtuk, minden korosztály érdeklődik a védőoltás iránt, nem csak az idősek. Dr. Illyés Károly háziorvost is megkérdeztük, aki elmondta, egy évben sem szokott éppen annyit kapni, amennyit igényel, de ebben az esztendőben valóban kevesebbet kapott az előzőkhöz képest. Több mint háromezer betege van, és eddig 15 adag oltást kapott, míg a korábbi években 30–40 adagot. Megjegyezte: nem szabad megfeledkezni az egészségügyben dolgozókról, akik a legjobban ki vannak téve a fertőzésveszélynek, megyénkben pedig több mint kétezer orvos tevékenykedik, ennél jóval több orvosi asszisztens, akik az idősekhez, krónikus betegekhez, várandós nőkhöz hasonlóan szintén prioritást élveznek az oltások szétosztásakor. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy hány egészségügyi dolgozó van, és hány oltást osztottak ki, könnyen rájöhetünk, hogy a sok nulla ellenére az említett mennyiségek sehogyan sem fedhetik le az igénylő lakosságot.

Dr. Dorel Țîrţ, a Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság kapcsolattartója elmondta, erre a szezonra a megye összesen 32.500 adag influenza elleni oltást kap az Egészségügyi Minisztériumtól, ezt december végéig osztják ki. Ez a szám a megye lakosságának körülbelül 5–7 százalékát fedi le. Ha minden megye ugyanannyit kapna, akkor nekünk körülbelül 73 ezer adag jutott volna, mely mennyiség szintén nem fedné csak egy kis részét a lakosságnak. Az igazgatóság ezeket az oltásokat a veszélyeztetett csoportokba tartozó személyek számára osztja ki, de mindenki másnak is ajánlja, hogy oltassák be magukat – vásároljanak oltást a gyógyszertárakból.

Bár a minisztérium arról beszél, hogy dupla annyi oltást szereztünk be idén, mégis nagy felháborodás övezi a témát. Mondhatnánk, hogy a koronavírus-járvány miatt talán többen igénylik a védőoltást, és ennek tudható be, hogy nehezen kapható a gyógyszertárakban, de ahogyan arról a megkérdezettek is beszámoltak, eleve a patikákba sem jut annyi, mint eddig. Feltételezhetjük azt is, hogy az egészségügyi dolgozók közül az elmúlt években talán annyian nem igényelték az oltást, mint most, de Illyés Károly háziorvos szerint ez nem igazán lehetséges, ugyanis általában minden szakmabeli be szokta oltatni magát ilyenkor.

Jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat

Több mint 200 olvasónk reagált a napokban kérdéseinkre, néhányan arról számolva be, hogy krónikus betegek, és hetek óta keresik-vadásszák az influenza elleni oltást a gyógyszertárakban, van, aki idősödő szüleinek próbálja meg beszerezni, sikertelenül. A válaszadók körülbelül 14 százaléka oltatta már be magát, körülbelül a fele szeretné, de még nem igényelte, vagy nem jutott oltóanyaghoz. „Beoltatnám magam és a szüleimet is, ha lenne mivel” – hangzik egy válasz. Több mint 50 olvasó válaszából derült ki, hogy háziorvosuktól kértek oltást, és nem kaptak, sokan jelezték azt is, hogy gyógyszertárakban kerestek, és nem kaptak ott sem, viszont a közösségi oldalunkon és a kérdőívben egyaránt, nagyon sokan voltak olyanok is, akik hevesen ellenkeztek a védőoltás ellen: „Vegye be, aki csinálta!”, „Semmi pénzért nem oltatnám be magam”.

Tehát, bár egyértelmű a közfelháborodás, melyről a román sajtóban is olvasni, és melyről a gyógyszerészek és háziorvosok is beszámolnak, az általunk elért közönség java meglehetősen oltásellenes.

Meglepő országos adatok

Lássuk az országos statisztikákat, hogy idén és tavaly hány ilyen megbetegedést regisztráltak, ehhez képest hány a koronavírusos eset, és mindezt összesítve hányan küzdenek a láz, fejfájás, torokfájás, nehéz légzés kellemetlenségeivel. A végeredmények meglepőek.

Egy havi statisztikát elemeztünk és végeztünk összehasonlítást a témában, hetekre lebontva, ez az időszak október 5.–november 5. Az akut légzőszervi fertőzéses esetekről szóló adatokat az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) közölte, a koronavírusos esetekről szóló adatokat pedig a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Október 5–11. között összesen 38.761 akut légzőszervi fertőzéses (influenza, felső légúti megbetegedés, tüdőgyulladás) esetet regisztráltak, míg azelőtt egy évvel ugyanebben az időszakban 84.564-et. Ugyanezen a héten Romániában 19.383 koronavírusos esetet igazoltak.

Október 12–18. között összesen 47.636 (a bukaresti eseteken kívül) akut légzőszervi fertőzéses esetet regisztráltak, míg egy évvel ezelőtt ugyanezen a héten 83.076-ot. Ugyanezen a héten Romániában 25.105 koronavírusos esetet igazoltak.

Ezután egy héttel, október 19–25. között összesen 51.730 akut légzőszervi megbetegedéses esetet regisztráltak, míg azelőtt egy évvel ugyanezen időszakban 92.414-et. Ezen a héten Romániában 29.260 koronavírusos esetet igazoltak.

Az elmúlt egy hétben, tehát október 26. és november 1. között 47.773 akut légzőszervi fertőzéses esetet regisztráltak, tavaly ugyanebben az időszakban 81.296-ot. Ebben az időszakban Romániában 37.015 koronavírusos esetet regisztráltak.

Egyszerű matematikai számítások alapján kiderül az, hogy összesítve kevesebb akut légzőszervi fertőzéses esetet és koronavírusos esetet igazoltak, mint tavaly CSAK akut légzőszervi fertőzéses esetet: október 5–11. között 26.420-szal kevesebbet, október 12–18. között 10.335-tel kevesebbet, október 19–25. között 11.424-gyel kevesebbet, október 26. november 1. között pedig 3492-vel többet, tehát nem meglepő módon ekkora már kicsit többen betegedtek meg. Az adatokból könnyen kivehető, hogy idén összesítve kevesebb a beteg, mint tavaly – vagy csak félnek az emberek orvoshoz menni egy egyszerűbb, kisebb problémával?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában