online tér

2020.11.18. 16:10

Rendhagyó módon zajlott a XVIII. Csillagocska Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozó

Nem maradt el idén sem a Csillagocska Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozó, melynek gálaműsorát és programösszefoglalóját vasárnap délután 15 órától tekinthettük meg a Csillagocska Alapítvány Facebook-oldalán, élő közvetítésen keresztül.

Pikó Stefánia

Az idén online térbe szorult találkozó keretében az érdeklődő fiatalok, „csillagocskások” otthon folytatták azokat a tevékenységeket, melyeket normális körülmények között együtt szoktak, a műhelyek során. Az alapítvány által létrehozott Facebook-esemény oldalán a résztvevők számára oktató videókat töltöttek fel, melyek segítségével kipróbálhatták vagy fejleszthették ékszerkészítési képességeiket, agyagozhattak, vagy éppen szőhettek. Minden műhelyfoglalkozáshoz csomagokkal készült az alapítvány a gyerekek számára, melyeket nagyon sokan igényeltek is, két nap alatt körülbelül 150-en. Az oktató kisfilmeket Tóth Beáta készítette a Dekormánia részéről.

Ugyanitt népdalvetélkedőt, szólótánc-vetélkedőt (ezt első alkalommal), és hajfonó vetélkedőt is hirdettek. A Kurázsi név alatt futó, I. Partiumi szólótánc-vetélkedőt hiánypótló rendezvényként szervezték, elsődleges célja pedig lehetőségnyújtás a régióban tevékenykedő fiatal táncosok számára, de szívesen fogadták a más térségből jelentkezőket is. A beküldött produkciókat Imre Béla néptáncpedagógus zsűrizte, figyelembe véve nemcsak a pontosságot, látványosságot és hitelességet, hanem a hatásosságot, sőt, a viseletet is. A hajfonó verseny koordinátora Dimény Eszter volt, aki arra kérte a jelentkezőket, hogy hiteles, archív felvételek alapján készítsenek hajfonatokat, mely feladatot nem kötötte szigorú időintervallumhoz, így a jelentkezők addig „bíbelődhettek”, ameddig csak akartak.

A népdalvetélkedő jelentkezőinek produkcióit Brugós Anikó bírálta el, és minden egyes résztvevő számára külön kiértékeléssel szolgált.

A vasárnapi online gálaműsort a Soroglya zenekar nyitotta meg, majd Dimény Eszter, Benedek Árpád, Imre Béla és Konrád Tamás köszöntötték a nézőket. A szervezők elmondták, az utolsó pillanatokig reménykedtek abban, hogy nem kell az online térbe szorítkozni, de még ebben a formában is sokan és lelkesen részt vettek a találkozón, számos pozitív visszajelzést kaptak a gyerekek szüleitől is, akik arról számoltak be, mennyire élvezték a fiatalok a családi hangulatban zajló, otthoni foglalkozásokat.

Imre Béla ismertette, hogy a néptáncvetélkedő (mely egyébként kizárólag a legényeknek szólt) első nyertese Benedek Dávid és Köteles Zétény lett 84–84 ponttal (összesen 110 pontot lehetett gyűjteni) a 10–14 évesek kategóriájában, a 14–18 éves versenyzők közül pedig 88 ponttal Antal Árpád győzött. A hajfonó verseny díjazottjai Dobrai Hanna, Bodoni-Dombi Bori (10–14 évesek), Andrei Noémi (14–18 évesek), illetve különdíjat kapott a mindössze nyolcéves Benedek Janka. A népdalvetélkedő eredményeit nem hozták nyilvánosságra, ugyanis Brugós Anikó nem tudott jelen lenni az online közvetítésen.

Az eredményhirdetést követően a Soroglya zenekar tartott koncertet, majd a Csillagocska Néptáncegyüttes Szent László füve című előadásának felvételét tekinthettük meg, melyet néhány évvel ezelőtt, körülbelül 100 táncossal mutattak be a Szigligeti Színházban.

Az online rendezvénynek sokan örültek, számos gratuláció és köszönetet mondó hozzászólás érkezett a közvetítés során, melyre azonban, reméljük, jövőre már nem lesz szükség, és újra a megszokott módon szervezhetik majd meg a közel húszéves múltra visszatekintő rendezvényt.

Borítóképünkön az első korosztály fellépői

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában