Kampány

2020.08.08. 18:00

A jelöltek megvannak, de kik lesznek a tanácsosok?

A helyi sajtónak is bemutatkozott Cseke Attila, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje, de tegnapi sajtótájékoztatója végén több kérdés maradt megválaszolatlanul.

Pap István

A választási kampány ötven napján ötven projektet mutat be, jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Cseke Attila, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje. Hangsúlyozta, hogy ő polgármesterjelölti kampányát indította el, tehát nem pályázik nagyváradi helyi tanácsosi tisztségre, ugyanakkor megígérte, hogy a kampány során nem fog senkit támadni, és elvárja, hogy mások se támadják őt, legfeljebb szintén csak projektekkel. Felidézte azokat a nyolc évvel ezelőtt szintén a nagyváradi polgármesterjelölti kampányában meghirdetett projektjeit, amelyeket akkor sokan túl merész terveknek tartottak, de amelyeket azóta már meg is valósított vagy most készül megvalósítani a városvezetés: ez utóbbiak közé tartozik a Gojdu téri közúti aluljárók kiépítése. Cseke Attila kilátásba helyezte, hogy mostani kampányában is több merész projekttel fog előállni, ezek hét szakterületet ölelnek fel, de a tegnapi sajtótájékoztatón egyetlen konkrét elképzelésről sem tett említést, csak annyit árult el, hogy az egészségügy az egyik olyan szakterület, amelynek kapcsán vannak tervei.

A jelöltek

Mivel a konkrét elképzelésekről nem árult el többet, az újságírók azt kérdezték tőle, hogy kik lesznek az RMDSZ helyi tanácsosjelöltjei. Cseke Attila erre válaszolva kifejtette, hogy a váradi jelöltek a középgeneráció tagjai, hiszen ők azok, akik az elkövetkező tíz-tizenöt évben kell vezessék a várost a maguk szakterületén. Ezért a váradi jelöltlista első felében szereplő jelöltek kifejezetten középgenerációs szakemberek, ugyanakkor nem feledkeznek meg az RMDSZ alapítóiról sem, ezért a váradi helyi tanácsosi lista 12. helyén Nagy Béla, a Bihar megyei RMDSZ alapítója és első elnöke lesz. A továbbiakban Cseke Attila kifejtette: az RMDSZ alapszabályzata kimondja, hogy a megyei szervezet elnöke vezeti a párt megyei tanácsosi jelölt listáját, a városi elnök pedig a városi tanácsosi jelöltlista vezetője. Így tehát, mivel ő az RMDSZ Bihar megyei szervezetének az elnöke, ezért ő az első a megyei tanácsosi jelöltlistán, Szabó József megyemenedzser pedig az RMDSZ nagyváradi szervezetének ügyvezető elnökeként a nagyváradi helyi tanácsosi jelöltlista első helyét kapta meg. A Nagyváradi Helyi Tanács RMDSZ-es jelöltlistájának további sorrendje a következő: Derzsi Ákos szenátor, ő a nagyváradi római katolikus püspökség javaslatára került fel a listára. A harmadik helyen Kádár Hunor ügyvéd, a negyediken Pető Dalma jelenlegi nagyváradi helyi tanácsos neve lesz található. Az ötödik a sorrendben Hunyadi István színművész, a hatodik György Csáky János mérnök, vállalkozó, a hetedik Tóth István táncos, a nyolcadik Farkas Tímea környezetvédelmi szakember, a kilencedik Vindis László orvos, a tizedik Jakab Szabolcs vállalkozó, és a tizenegyedik Fazekas Gábor tanár.

Lesz visszalépés?

Mivel Cseke Attilát és Szabó Józsefet tulajdonképpen két tisztségre jelölte az RMDSZ, ezért felvetődik a kérdés, hogy a választások után a két politikus visszalép-e a helyi, illetve megyei testületből, amennyiben tanácsosi mandátumot szereznek, és nem nyerik meg a polgármesteri, illetve a megyei tanácselnöki tisztséget. Cseke Attila az újságírók többszöri kitartó kérdéseire sem volt hajlandó válaszolni erre a kérdésre, csupán azt ismételte meg, hogy ezzel az eljárással tiszteletben tartják az RMDSZ alapszabályzatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában