Felújítás

2020.04.29. 10:41

Folyamatban van a nagyváradi vár falainak megerősítése

Folyamatban van a nagyváradi vár falainak a megerősítése, a munkálatok 57 százalékával végeztek eddig. Az önkormányzat közleménye szerint a beruházás kezdete óta dolgoztak az északi várfalnál (mely összeköti a Csonka és az Aranyos bástya közötti részt), a Csonka bástyánál, a nyugati várfalnál (mely a Csonka és a Bethlen bástyák közé esik), a Bethlen bástyánál és az F épülettestnél. A felújítás európai uniós finanszírozással valósul meg, a Regionális Operatív Program keretében, 30 hónap alatt, áfa nélkül 9,6 millió lejes költségvetésből. A kivitelező a Drum Asfalt–Trameco–Lemacons alkotta konzorcium, eddig az elszámolás 47 százaléknál tart.

Az északi várfalnál a várkert felőli részt tették rendbe, a felső részt és a fal belülre eső oldalát, az L épülettest irányába, állványzatot szereltek fel, megtisztították a falakat, betömték a repedéseket, és pótolták a hiányzó elemeket. A Csonka bástyánál szintén állványzatot szereltek fel, megtisztították a falakat, betömték a repedéseket, és pótolták a hiányzó elemeket, előkészítették az utat és ástak. A Bethlen bástyánál a munkálatokkal tekintettel voltak arra, hogy sétányok és zöldövezetek lesznek ott kialakítva. Itt is, akárcsak a nyugati várfalnál, állványzatot szereltek fel, megtisztították a falakat, betömték a repedéseket, és pótolták a hiányzó elemeket. Az F épülettestnél le kellett részlegesen bontani a meglévő falakat, és kiüríteni a kazamatát. Ezután javításokat eszközöltek a falakon, megerősítették az alapzatot, az oszlopokat, renoválták a vizesblokkokat, vakoltak, csatornáztak és kiépítették az elektromos hálózatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában