Krimi

2024.04.05. 05:50

Felfoghatatlan tragédia: hanyag villanyszerelő miatt ütött agyon az áram egy gyermeket

A kádban játszott a hajmáskéri kisfiú, amikor a halálos áramütés érte, az anyja a vízben lebegve talált rá.

MW

Illusztráció: Shutterstock

Egy év és tíz hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt a Veszprémi Törvényszék egy balatonalmádi férfit halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.  A villanyszerelőnek egy hajmáskéri családi házban végzett hanyag munkája következtében egy kisfiút halálos áramütés ért - írja az MTI híre alapján a Tények.hu.

Súlyos hiányosságok

A vádirat szerint az 53 éves képzett villanyszerelő a családi ház villamos hálózatának felújítását végezte egy társával, akink a munkáját ő irányította. A házban a régi villamoshálózat kialakítása áttekinthetetlen és szabálytalan volt, a hálózatnak nem volt védőföldelése. Azt nem tudni, hogy ezt a súlyosan veszélyeztető hálózati szerelést ki és mikor végezte. 

A villanyszerelő és társa látta a súlyos hibákat, ám azok egy részét nem javították ki, ezért a fűtésrendszer és a fém gázvezeték 230 V hálózati feszültség alá került.

Bekövetkezett a tragédia

Néhány nappal később a házban egyedül tartózkodó kisfiú a fürdőkádban fürdött, miközben a kád melletti öntöttvas radiátorra akasztott, feszültség alatt álló fém fürdőszobapolchoz ért, amelynek következtében halálos áramütést szenvedett. 

Az édesanya a a fürdőkádban a vízben fekve találta gyermekét. A mentők csaknem fél órán keresztül próbálták újraéleszteni a gyermeket, sikertelenül.

A munkát a kivitelezést irányító vádlottnak kellett volna ellenőrizni, amit nem teljeskörűen tett meg. Az elsőfokú ítélettel szemben a vádlott és védője elsődlegesen felmentésre, másodlagosan enyhítésre irányuló fellebezést jelentett be, az ügyész az ítélet helybenhagyását indítványozta. A törvényszék az elsőfokú bíróság döntését helybenhagyta, így az ítélet jogerős.

A bíróság a vádlottat a foglalkozása gyakorlásától egy év hat hónapra eltiltotta, valamint kötelezte őt a bűnügyi költség megfizetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában