ERDON Országos hírek

2019.03.29. 14:53

Kövesi: Sikerült félelmet keltenem azokban, akik zavartalanul szeretnének lopni Romániában

Sikerült félelmet keltenie azokban, akik zavartalanul akarnak lopni Romániában - jelentette ki Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetője.

Sikerült félelmet keltenie azokban, akik zavartalanul akarnak lopni Romániában - jelentette ki Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetője.

Kövesi péntek reggel megjelent a bukaresti rendőrség 18-as kapitányságán az ellene foganatosított hatósági felügyelet kapcsán.

A rá várakozó újságírók azt kérdezték tőle, megalázónak érzi-e a helyzetét. 24 éve látom el ügyészi feladatkörömet. Olyan ügyész vagyok, aki szakmai tevékenységem során bebizonyítottam, hogy hatékonyan harcoltam a korrupció ellen, és olyan ügyész vagyok, akinek sikerült félelmet keltenie azokban, akik zavartalanul szeretnének lopni Romániában - felelte Kövesi.

Csütörtökön az igazságügyben elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészségi osztály (SIIJ) hatósági felügyelet alá helyezte Laura Codruţa Kövesi volt korrupcióellenes főügyészt azon ügyben, amelyben hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják az Országos Befektetési Alap (FNI) volt igazgatójának, Nicolae Popának hazaszállítása kapcsán.

Kövesit hat órán keresztül hallgatta ki az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségekkel foglalkozó ügyészi osztály, és megtiltották neki, hogy távozásakor nyilatkozzon a sajtónak. A DNA volt főügyésze úgy vélte, ezzel az intézkedéssel akarják hallgatásra bírni. Kijelentette, ezzel a tiltással tovább zaklatják az igazságszolgáltatási rendszernek azokat a szereplőit, akik lelkiismeretesen eleget tettek feladatuknak.

A volt korrupcióellenes főügyészt hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják egy Sebastian Ghiţă volt képviselő által tavaly decemberben benyújtott feljelentés alapján. Ghiţă szerint Kövesi 2011-ben pénzt kért és kapott tőle, hogy repülőgéppel Indonéziából Romániába hozzák Nicolae Popát, a FNI volt igazgatóját, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben.

Az ügyhöz közel álló források szerint a hatósági felügyelet következtében Kövesi nem hagyhatja el az országot, és továbbra sem nyilatkozhat a sajtónak az ellene folyó büntetőügyről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!