ERDON Országos hírek

2017.09.22. 10:49

FRISSÍTÉS: Hivatali visszaélés gyanúja miatt bűnvádi eljárást indított a DNA Sevil Shhaideh kormányfőhelyettes ellen

Hivatali visszaélés gyanúja miatt bűnvádi kivizsgálást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes ellen, aki a DNA által feltételezett tettek elkövetésekor a regionális fejlesztési és közigazgatási minisztérium államtitkára volt.

Hivatali visszaélés gyanúja miatt bűnvádi kivizsgálást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes ellen, aki a DNA által feltételezett tettek elkövetésekor a regionális fejlesztési és közigazgatási minisztérium államtitkára volt.

A vádhatóság szerint törvénytelen módon utalták át a Dunán lévő Belina-sziget és a folyam Pavel-ágának egy részét a Teleorman megyei tanács fennhatósága alá, amely utólag egy kereskedelmi társaságnak adta bérbe a kérdéses területeket.

Ugyanebben az ügyben kivizsgálás indult hivatali visszaélés vádjával Mariana Sanda Gheorghiu, és hivatali visszaélésben való bűnrészesség vádjával Rodica Guşă és Alexandrina Anduţa Diaconu (valamennyien az alexandriai kataszteri hivatal munkatársai) ellen.

A vádhatóság szerint, közalkalmazottak közreműködésével, 2013-ban a Belina-sziget 278,78 hektáros és a folyam Pavel-ágának 45 hektáros területe törvénytelen módon ment át az állam tulajdonából a Teleorman megye tulajdonába és a Teleorman Megyei Tanács adminisztrálásába, majd ezt, néhány nap múlva, ugyancsak törvénytelen módon, bérbe adták egy magáncégnek .

Ugyanazon forrás szerint, a tulajdoncserénél több rendben áthágták fontos törvények, köztük az alkotmány előírásait.

A vádhatóság szerint több minisztérium és állami intézmény több vezető beosztásban dolgozó munkatársa egy magáncég érdekének rendelte alá tevékenységét. A Belina-sziget és a Pavel-ág az állam köztulajdonát képezte, ezért ennek tulajdonjogát csak törvénnyel lehetett volna megváltoztatni, kormányrendelettel nem - fogalmaz a DNA.

A kormány 2013. november 6-i ülésén elfogadták a 2013/858-as határozatot, amely megváltoztatta a Belina-sziget és a Pavel-ág hivatalos besorolását abban az értelemben, hogy papíron törölték, hogy ezek a Duna gyűjtőmedencéjéhez tartoznak, és így azt a látszatot keltették, hogy ahhoz, hogy a tulajdonjogot a Teleorman megyei tanácsra ruházzák át, nem szükséges törvény, elégséges egy kormányrendelet. A normatív jellegű kormányrendeletet, az előírások megszegésével, az igazságügyi és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül fogadták el - írja a DNA.

A kormányhatározatot úgy fogadhatta el a kabinet, hogy azt Sevil Shhaideh gyanúsított, a tettek elkövetése idején a regionális fejlesztési és közigazgatási minisztérium államtitkára aláírásával kezeskedett a tervezet indoklásáért és tartalmáért.

A vádhatóság szerint alapos a gyanúja annak, hogy Rovana Plumb, aki a tettek elkövetésének idején a környezetvédelmi tárcát vezette, tudatosan segítette Sevil Shhaideh gyanúsítottat tette elkövetésében azáltal, hogy 2013.november 5-én és 6-án, mindössze 17 óra alatt kezdeményezte, majd elfogadtatta a 2013/858-as kormányhatározatot, megszegve ezzel a jogszabályok kidolgozásának, véleményeztetésének és ismertetésének kormányszintű szabályrendszerét. Az említett kormányhatározat révén próbálták megteremteni a törvényesség látszatát a Belina-sziget és a Pavel-ág egy részének Teleorman megyei tanács hatáskörébe való utalásakor.

Ugyanebben az ügyben Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi a képviselőház hozzájárulását kéri, hogy az általa vezetett intézmény indíthasson bűnvádi eljárást Rovana Plumb volt környezetvédelmi miniszter ellen hivatali visszaélésben történő bűnrészesség vádjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!