ERDON Országos hírek

2010.03.24. 12:25

Románia F-16-os harci repülőgépeket akar vásárolni

<p>Románia a légiereje modernizálása céljából megvásárol 24 darab használt amerikai F-16-os harci repülőgépet - jelentették be kedden Bukarestben, miután a legfelső védelmi tanács jóváhagyta a beszerzést.</p>

"Figyelembe véve, hogy új gépek megvételére Romániának nincs pénzügyi fedezete (...), a tanács elfogadta a védelmi miniszter javaslatát, hogy 24 használt F-16-ost szerezzen be" - közölte a testület nyilatkozatában, hozzátéve, hogy a tervet még a parlamentnek is el kell fogadnia.
A gépeket öt szóba jövő típus közül választották ki. A Boeing F-18-asa, a francia Rafale, a svéd Gripen és a több európai ország által közösen gyártott Eurofighter versengett még. Az F-16-osokat az amerikai Lockheed Martin cég gyártja. Az üzlet értékét és az eladó kilétét nem közölték. 2008-ban már felmerült az ilyen gépek megvétele, s akkor 800 millió dollárt szántak volna rá.
Az F-16-osok a kiöregedett MiG-21-eseket váltanák fel a román légierőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!