ERDON Országos hírek

2008.04.18. 15:36

Néhány megyében tárgyalnak

<p>A romániai helyhatósági választásokra vonatkozó koalíciós jelöltlista összeállításáról folynak tárgyalások a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) között Kolozsváron, de párbeszéd zajlik ez ügyben Szatmár és Maros megyében is - olvasható a pénteki romániai magyar sajtóban.</p>

A Krónika és a Szabadság idézi Eckstein-Kovács Pétert, az MPP-vel való egyeztetésekkel megbízott RMDSZ-szenátort, aki előző napi sajtótájékoztatóján elmondta: a kolozsvári tanácsosok (önkormányzati tagok) jelöltlistáján egy befutó helyet kapna az MPP, továbbá a bizonytalan hetedik vagy nyolcadik helyre is a polgári tömörülés állítana jelöltet.
Az MPP a biztos befutó második és negyedik helyet kéri egy esetleges koalíciós jelöltlistán a kolozsvári tanácsválasztáson, ugyanakkor a Kolozs megyei tanácsválasztáson a biztos befutó második, negyedik és hatodik helyre tart igényt.  
Eckstein-Kovács elmondta: bizonyos településeken az MPP ragaszkodik a jelöltállításhoz, ám vannak olyan települések is, ahol elfogadnák az RMDSZ listáit. "Több olyan község is van, ahol könnyen előfordulhat, hogy a magyar szavazatok megoszlása miatt egy harmadik jelölt jut majd tisztséghez" -, magyarázta a szenátor, aki szerint még van esély a megegyezésre.
Nem fejeződtek még be a tárgyalások az RMDSZ és az MPP Szatmár megyei szervezetei között sem. Bár mindkét fél törekszik a megegyezésre – különösképpen azért, mert az RMDSZ-ellenes román koalíció miatt jóval nehezebb lesz a megye tanácselnöki székének újbóli megszerzése –, nehezen engednek követeléseikből. Kijelentették azonban, hogy az egyeztetések baráti légkörben zajlanak, és mindent megtesznek azért, hogy a két alakulat közös jelöltlistával vegyen részt a helyhatósági választásokon.
Az RMDSZ marosvásárhelyi polgármester-jelöltje, Borbély László csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy elfogadja az MPP párbeszédre szóló felkérését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!