ERDON Helyi hírek

2017.10.04. 14:20

Aláírásgyűjtés az Ezredévi emléktéren

Egy hét alatt mintegy százötvenen támogatták aláírásukkal azt, hogy egy nagyváradi sétány Marossy Anna természetvédő nevét viselje. Az aláírásgyűjtés elindítóival beszéltünk.

Egy hét alatt mintegy százötvenen támogatták aláírásukkal azt, hogy egy nagyváradi sétány Marossy Anna természetvédő nevét viselje. Az aláírásgyűjtés elindítóival beszéltünk. A két kezdeményező az Ezredévi emléktéren (Libertăţii téren) található virágos boltot működtető Sabău Marius és Csömör Fruzsina. Arról a boltról van szó, amelyiknek a környékét az utóbbi években tulipánokkal és egyéb virágokkal ültették tele, s amelyikhez közel, szintén működtetőinek köszönhetően még a napokban egy pianínón is lehetett játszani (azóta a zongorát elszállíttatták a várba, mert a hideg kárt tett volna benne).

Inspirált

A fiatal párral ma volt alkalmunk beszélni. Elmondták: baráti viszonyban voltak Marossy Annával még abból az időből, amikor a bolt a Szent László téren működött, s miután a Körös-partra költözött (ezelőtt több mint két évvel), még gyakrabban találkoztak vele, hiszen a környéken lakott. Nagyon inspirálóak voltak a vele folytatott beszélgetések, nem csak növényekről, virágokról, hanem az élet egyéb dolgairól is. Mindig tudott jó tanáccsal szolgálni – mondta Csömör Fruzsina. Aktív és nyitott ember volt, s egyben karakán véleménye volt mindenről, megosztotta bölcsességét, tapasztalatait – emlékezett vissza Sabău Marius, akitől azt is megtudtuk: Marossy Annának köszönhetően szervezték meg 2008-ban az első virágkötészeti kiállítást, a központban. Felkarolta az ügyet, támogatást is szerzett. „Bárcsak én is olyan jó erőben lennék majd hetvenöt-nyolcvan évesen, mint ő volt” - jegyezte meg a fiatalember. Az utóbbi időben beteg volt, nehezére esett a járás, de a halálát megelőző három év során kétszer is eljutott az Északi-sarkra. Követte az álmát - nagyon szerette a sarki élővilágot és természeti jelenségeket.

Petíció

A két fiatal úgy gondolja, a váradiaknak illene az emlékének adózniuk azzal, hogy róla neveznek el egy utcát – ők azt szeretnék, ha a tér fő sétányát, mivel nagyon szerette azt a környéket, gyakran járt arra. Úgy tudják, ahhoz, hogy petíciót nyújtsanak be a polgármesteri hivatalnál, ötszáz aláírásra van szükség – s az elmúlt héten el is kezdték a gyűjtést. „Az a szép, hogy románok és magyarok egyaránt kiállnak ezért az ügyért. Idős nénik, akikkel egykor együtt kirándult, s huszonéves fiatalok írják alá” - mondták el. Tartottak tőle, nehogy felkarolja az ügyet valamelyik politikai párt, de nem így történt, az emberek politikai, nemzeti hovatartozásuktól függetlenül csatlakoztak – mondták el. Mint megtudtuk, hétfőtől szombatig kilenctől tizenhét óráig várják mindazokat, akik aláírásukkal szeretnék ezt az ügyet támogatni.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!