ERDON Helyi hírek

2016.03.15. 14:36

„Légy igen bátor és erős”...

Március 15-én délben szokás szerint a nagyvárad-rogériuszi református templomban az egyházközség s az RMDSZ szervezésében az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek.

Március 15-én délben szokás szerint a nagyvárad-rogériuszi református templomban az egyházközség s az RMDSZ szervezésében az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek.

Az ünnepségen az évfordulóra való tekintettel elénekelték a 342. számú ének, vagyis a Himnusz valamennyi versszakát.

Isten megtartó igéje Józsué könyve I. részének 7-9. versei alapján szólt, szószéki beszédében pedig Kerekes József tiszteletes párhuzamot állított Izrael törzseinek honfoglalási harca és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek küzdelme, illetve Józsué és Kossuth Lajos alakja között. Hangsúlyozta: Isten a történelem folyamán mindig megajándékozta a népeket kiemelkedő személyiségekkel, akikről sohasem feledkezünk meg, mert magasra tartották a zászlót. Isten taktikája, stratégiája egyszerű: „légy igen bátor és erős”, és ezek a vezető személyiségek le tudták győzni a saját félelmeiket és gyengeségüket, mert tudták, hogy a bátortalanokkal és a félőkkel nincs velük Isten, azokkal a rettegés van.

A lelkipásztor ugyanakkor azt is kiemelte: Isten általában a választottjait felemeli a mélyből, és úgy teszi őket naggyá, és ahogy a tízparancsolat, úgy a tizenkét pont is csak összességében tanulmányozható és magyarázható, mert minden mindennel összefügg, nincs sajtószabadság az úrbéri viszonyok megváltoztatása nélkül, és nincs nemzeti bank a státusfoglyok szabadon bocsátása nélkül.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetét Pásztor Sándor igazgató, megyeitanácselnök-jelölt képviselte, aki a koszorúzást megelőző ünnepi beszédében azt emelte ki: március 15-e a magyar szabadság napja, és az erdélyi magyar közösség számára amiatt is döntően fontos még, mivel a marosvásárhelyi 1990-es tragikus események óta ez a nap az, mely hajszálpontosan mutatja, hogy hol tartunk a szabadságunk és biztonságunk megteremtésének folyamatában.

Szolidaritás

Meglátásában amíg nem vagyunk biztonságban, nem lehetünk teljes mértékben szabadok sem, és ameddig veszélyben van magyar identitásunk, addig a szabadságunk sem lehet teljes. A nehéz időkben is, amikor újabb és újabb eszközöket vetnek be ellenünk, határozottan ki kell állnunk igazunk mellett, és világosan, erős hangon kell állást foglalnunk az igazságtalanság ellen. „Bizonyosak vagyunk abban, hogy ameddig a magyar közösség szolidaritása is erősíti a harcunkat, addig ellen tudunk állni minden ilyen törekvésnek”- mondta. Szerinte ezért is kell kiállni a magyarok mellett, nyilvánosságra hozni minden támadást, minden jogsértést, képviselni ügyeinket minden fórumon a törvényhozástól a nemzetközi szervezetekig, és kiharcolni az igazunkat. Úgy fogalmazott: folytatni kell az elkezdett utat a közösségekért, és a családokért cselekedni, az összefogás és a béke lehetőségét keresve, hiszen ez is március 15-e üzenete. „A tizenkét pont, a Mit kíván a magyar nemzet első szavait idézve azt kell hirdessük: legyen béke, szabadság és egyetértés” - hangoztatta.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!