ERDON Helyi hírek

2015.12.04. 16:43

Árgyélus királyfi - ősbemutató

A Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, Szép Gyula a sajtótájékoztatót felvezető beszédében elmondta, hiánypótló előadással állunk a gyermekek elé.

A Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, Szép Gyula a sajtótájékoztatót felvezető beszédében elmondta, hiánypótló előadással állunk a gyermekek elé.

Az operamese bemutatásának ötletéről beszélt. A Viva Vox diák- operafesztiválon a szegedi diákok, egy évvel ezelőtt, részletet mutattak be Tóth Péter zeneszerző Árgyélus királyfi című művéből. Ezt az előadást Jankó Zsolt karmester megnézte. Ő volt az, aki felhívta a Kolozsvári Magyar Opera vezetőségének figyelmét arra, hogy a mű mind mondanivalójával, mind tartalmával beilleszkedik az Operaház repertoárjába.

Az előadás, Kolozsváron, ősbemutató lesz.

Tóth Péter zeneszerző a ma is érvényes operai nyelvvel kapcsolatban írja: „Milyen egy ma is érvényes zenei nyelv? Milyen egy ma is érvényes operai nyelv? Folytathatók-e Mozart, Verdi, Puccini hagyományai, vagy mindenáron valami újat és új módon kell elmondanunk? Létezik-e még tonalitás, van-e értelme a „C-dúrnak”, szabad-e „szép” zenét írni, vagy csak a csúnya az igaz, az alig-alig megfejthető a komoly művészet? Ilyen és ehhez hasonló kérdések sokasága merül fel, amikor az ember a 21. században operaírásra vállalkozik.

Az Árgyélus királyfi ezekre a kérdésekre határozott válaszokat ad: érvényes minden, amit az elmúlt 400 évben, Monteverdi Orfeója, az első opera keletkezése óta írtak! A zenei gondolkodásunk, a szépre, a harmóniára való igényünk ma is erős, sőt talán erősebb, mint valaha.”

Szövegkönyv: Schlanger András, Bognár Róbert. Versek: Várady Szabolcs. Karmester: Jankó Zsolt, Kulcsár Szabolcs.

Szereplők - Árgyélus : Marosán Csaba, Maneszes Márton. Tündérszép Ilona: Fülöp Tímea, Raţ Bianca. Márton: Gergely Arnold, Sándor Csaba. Mária: Chiuariu Livia, Nagy Szilvia Klára. Szavárius: Mányoki László, Peti László Ottó. Mortadella – Vigh Ibolya, Hary Judit. 3 Ördög: Rétyi Zsombor, Varga Attila, Varga János, Gergely Elek. Három holló, Három tündér: Pataki Enikő, Székely Zsejke, Barabás Zsuzsa. Bonifacio: Farkas Loránd, Madarász Loránd

A következő szereplők az énekkar szerepét is betöltik: Szalla- Kerekes Márta, Szisszia- Popovici Zsófia, Arrabon- Plesa Róbert, Szkarabán- Rigmányi István, Asperge főszakács/ Kekec ördögfióka- Naphegyi Béla. / Áfonya- Dula Gyöngyi / Béfonya- Szakács Ágnes. Cifrandli - Zuppanegra ördögfióka- Kovács Ferenc. Gyerekek: Ábrahám Dóra, Müller Tibor, Rázmán Orsolya, Szélyes Nóra, Szélyes Panna, Zágoni Ákos.

Díszlettervező: Tenkei Tibor. Jelmeztervező: Bocskai Gyopár. Koreográfus: Jakab Melinda. Karigazgató: Kulcsár Szabolcs. Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre. Korrepetitor: Nagy Ibolya, Nagy Gergő, Incze G Katalin. Súgó: Kostyák Sz. Júlia. Ügyelő: Gálffy Erzsébet.

Rendező: Albu István

A ma gyermeke a jövő nézője

Jankó Zsolt karmester szerint nagyon fontos a közönség nevelése. Ennek köszönhető a „gyermek” opera előadásra tűzése. Visszaemlékezve, az első opera élménye gyerekkorához fűződik. 11 éves korában szerepelt a Csipike lakodalma-című darabban, ami számára maradandó élményt jelentett. Szeretné, ha a mai gyermekek, akár mint nézők, vagy akár mint szereplők operaelőadásának az élményeivel ismerkedhetnének meg. Sajnos azt kell elmondania, a világirodalomban is nagyon kevés gyermekekhez szóló opera van. Végre született egy meseopera. A meséket többé vagy kevésbé ismerjük, ehhez társul egy könnyen érthető zene, melyet remélem szeretni fognak. A hangszerelésnek köszöntően rengeteg jó szám van benne. Kiemelvén a Varázsfuvola erényeit. Mortadella áriája mozarti ihletésű. Megjegyezném, a zenei életben ez nem egy szokatlan gesztus. Az énekesek fiatalok. A lényeg a végső eredmény: jelen esetben, minél több ifjú néző becsalogatása a zene fenséges és különlegesen, varázslatosan értékes világába.

Nagy a felelősség

Albu István rendező bevallotta, nem tudta, hogy létezik gyermekopera. A Kolozsvári Magyar Színházban rendezte „A négyszögletű kerek erdő” című mesejátékot. Megfogadta, hogy többé nem rendez ilyen darabokat. Időközben módosult a szemlélete, mert van egy hároméves kislánya. Most örül, hogy színpadra állíthatja a meseoperát. Érezte, milyen nagy felelősséget jelent a gyermekelőadás megrendezése. A rendező, a színészek kérdésekre keresik a megfelelő megoldást. Mit üzenünk, mit mondunk a gyermeknek? Hogyan mondjuk el a történetet? Milyen értékeket mutatunk be?

Az előadás sikerétől függ, hogy a fiatal megszereti az operát vagy nem.

Fülöp Tímea művésznő Tündérszép Ilona szerepét alakítja. Ez a második gyermek- szerepe. Gyermekkorában a Csipike - produkcióban lépett fel. Szerinte a gyermekekkel őszintének kell lenni. Az ifjú nézők mindenre rákérdeznek, ezért meggyőző válaszokat kell adni. A mai világban nehezebb a gyermeket behozni a mesevilágába. Fontos, hogy hitelesek legyenek. A mese a különböző helyzetekben mutatja be a történéseket. Ami a mesében van, az a mindennapokban is megtalálható. Fő az, hagy a fiatal ne maradjon közömbös!

„Az előadás a fiatal célközönség érdeklődését, igényeit figyelembe véve aktualizálja a történetet.”

Szerintem a sajtótájékoztató ilyen szempontból figyelemre méltó, mert Kolozsvár zenei múltja nem lebecsülendő.

Az új nemzedék kinevelése, a művészetek, a szép iránti érdeklődés felkeltése az idősebb korosztály feladata. Ezt szándékszik az intézmény vezetősége elősegíteni.

A szerzők szerint: az Árgyélus királyfi „hanyagolja a didaxist, ám annál inkább él a humor eszközeivel”.

Mikulás- napi meglepetés

Az Árgyélus királyfi meseopera bemutatóján az előadás minden alkotója jelen lesz. A nézők Várady Szabolccsal, Schlanger Andrással, Bognár Róberttel, valamint Tóth Péter zeneszerzővel találkozhatnak. A Kolozsvári Magyar Opera Mikulás-napi meglepetéssel várja a gyermekeket - mondta Szép Gyula. Rajzversenyt szerveznek az elemi iskolások számára. A december 5.-én vagy 13.-án tartott előadás megtekintése után, a látottak alapján, a gyermekek rajzokat küldhetnek be az intézmény székhelyére, megörökítve kedvenc szereplőiket, vagy jelenetet az Árgyélus királyfi című meseoperából (december 18.-ig). December 24.-én díjazzák a legjobb alkotásokat.

December 24.-én, az Árgyélus királyfi című meseopera előadására a gyermekek számára ingyenes a belépés!

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!