ERDON Helyi hírek

2015.10.26. 11:44

Gálaműsor ezer résztvevővel

Tizenharmadik alkalommal szervezték meg a hétvégén a Csillagocska Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozót. Szombaton gálaműsoron vettek részt a csoportok, majd táncháztalálkozó volt.

Tizenharmadik alkalommal szervezték meg a hétvégén a Csillagocska Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozót. Szombaton gálaműsoron vettek részt a csoportok, majd táncháztalálkozó volt.

Pénteken és szombaton kézműves foglalkozások zajlottak, volt többek között hajfonó verseny és népdal vetélkedő, szombat délután pedig gálaműsorra gyűltek össze a résztvevő méptánc csoportok. A nagyváradi, szalárdi és borsi csoportok mellett Pécskáról, Sóskútról, Micskéről, Székelykersztúrról, Dercenről, Debrecenből, Létavértesről, Hajdúszoboszlóról, Létavértesről is érkeztek tánccsoportok.

Alaptánc

A Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében mgtartott gálaműsor elején Dr. Pálfi József nagyvárad-réti lelkipásztor, a Csillagocska Alapítvány elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, s a nagyváradi Csillagocska néptánccsoport fellépésével kezdődött el a tulajdonképpeni műsor. A kicsik és nagyok felcsíki táncokat mutattak be. Amint Benedek Árpádtól, a néptánccsoport vezetőjétől megtudtuk, ennek a tájegységnek a tánca a Csillagocskák alaptánca, sok játékos formája van, könnyed, polgári tánctól a virtuóz legényesig, s alkalmasak arra, hogy a legkisebbek is járhassák.

Élőzene

A fellépések a sóskúti Napocska, a pécskai Búzavirág és Boglárka, majd a szalárdi Pitypang csoportok fellépésével folytatódott. Mint megtudtuk, az elmúlt évek során még soha nem volt ennyi résztvevője a találkozónak, mint most. A rendezvény minőségét és egyediségét az élőzene biztosította, melyet a Csillagocska zenekar mellett a Soroglya zenekar biztosított.

A találkozót nagy készülődés előzte meg, sokat segítettek a Csillagocska-szülők, s támogatást kaptak a nagyvárad-réti egyházközségtől és a Bethlen Gábor alaptól. Mintegy 450 fiatal lépett fel és közel ezren vettek részt – köztük a Csillagocska mintegy száz táncosa. Sokat számít, hogy a mai világban ennyi gyerek, fiatal, és szülő számára fontos a népdal, a néptánc, hiszen hagyományában él a nemzet, s ennél méltóbb megemlékezést 56 hőseire nem is tudnának elképzelni, jegyezte meg a Csillagocska néptánccsoport vezetője.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!