ERDON Helyi hírek

2015.09.08. 16:28

Újabb körforgalmak épülnek

Infrastrukturális fejlesztésekről döntött keddi ülésén a nagyváradi helyi tanács: több körforgalom is épül a városban a közeljövőben.

Infrastrukturális fejlesztésekről döntött keddi ülésén a nagyváradi helyi tanács: több körforgalom is épül a városban a közeljövőben.

 

A nagyváradi helyi tanács döntése értelmében körforgalom fog épülni a Barcăului, az Oneştilor utcák, valamint a Kaufland bevásárlóközponthoz vezető bekötőút kereszteződésében. Az elfogadott határozat-tervezet indoklásában az áll, hogy jelenleg villanyrendőr irányítja a forgalmat az Oneştilor és a bekötőút kereszteződésében. Ez azonban egy ideiglenes megoldás, és mind közlekedésbiztonsági, mind pedig infrastrukturális szempontból jobb egy körforgalom kiépítése, mert általa összeköthetőek lesznek a járdák és a bicikliutak, továbbá a tűzoltó- és mentőautók is könnyebben közlekedhetnek majd ott szükség esetén. A munkálatok során kiépítik az esőelvezető csatornát, és a közvilágítást is. A beruházás becsült értéke 1935 ezer lej, vagyis mintegy 438 ezer euró, a kivitelezési időszak a munkálatok megkezdésétől számított három hónap. A helyi tanács egyúttal döntött arról is, hogy felújítja a Barcăului utca Lipovei és Oneştilor utcák közötti szakaszát. Ennek a munkálatnak a becsült értéke 4698 ezer lej (1064 ezer euró), a kivitelezési időszak kilenc hónap. A munkálatok során felújítják majd az aszfaltburkolatot, a járdákat, a behajtókat, valamint kiépítik az esővíz elvezetést is, mindemellett pedig egy körforgalmat is beiktatnak a Greierului utca kereszteződésében.

Kisajátítás

A nagyváradi helyi tanácsban elfogadták a nagyváradi városi strand könnyebb megközelíthetőségét célzó határozat-javaslatot is. A szociáldemokrata párti (PSD) frakciójának tartózkodása mellett megszavazott tanácsi határozat rögzíti, hogy a munkálat során felújítják a Codrilor utcát, egyúttal korrigálják annak nyomvonalát, kialakítanak egy körforgalmat a Codrilor, Olteniei és Piatra Craiului utcák kereszteződésében, egy másikat pedig a Codrilor utca végén. A munkálatok során parkolóhelyeket és autóbuszmegállókat alakítanak ki, kiépítik az esővíz elvezetést és a közvilágítást, és megerősítik a domboldalt. Ennek a beruházásnak a becsült értéke 7436 ezer lej (1675 ezer euró), a kivitelezési időszak egy év. Mindezeknek a munkálatoknak az elvégzéshez szükség van arra is, hogy a strandhoz vezető útvonalon a Codrilor és az Olteniei utcán magánszemélyek, illetve a Román Államvasutak (CFR) tulajdonában lévő építményeket és telkeket kisajátítsa a város. Az erről szóló tanácsi határozat értelmében 2980 négyzetméternyi telket sajátítanak ki. A kisajátítások összesen 1.297.970 lejébe kerülnek az önkormányzatnak.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!