ERDON Helyi hírek

2014.07.01. 17:30

Épül a várad-szőllősi parókiaépület

Nagyvárad- Június 30. és július 4. között zajlik a jubileumi, tizedik vakációs bibliahét a várad-szőllősi egyházközségben. Az idei mottó: Válaszúton, és változatos programokkal várják a gyermekeket.

Nagyvárad- Június 30. és július 4. között zajlik a jubileumi, tizedik vakációs bibliahét a várad-szőllősi egyházközségben. Az idei mottó: Válaszúton, és változatos programokkal várják a gyermekeket.

Az első napon közel félszázan, kedden pedig körülbelül 40-en voltak jelen a vakációs bibliahét alkalmain- tájékoztatta az Erdély Online-t Szűcs Imre várad-szőllősi lelkipásztor. Természetesen elsősorban reformátusok érdeklődnek a történtek iránt, de azért más vallásúak is vannak a résztvevők közt, illetve olyanok, akik amúgy nem rendszeres templomba járók, de a nyári szünidő idején azért betérnek hozzájuk. A foglalkozások vezetőit a Királyhágómelléki Református Egyházkerület missziói osztályának munkatársai készítették fel. Ők biztosították a segédanyagokat is, a programot pedig a hollandiai KOEN Alapítvány munkacsoportja állította össze délvidéki segítséggel. Az idei hét mottója: Válaszúton, ami arra utal, hogy nem lehetetlen a jót választani, Isten kiválasztottjai pedig az Ő segítségével különösen képesek arra, hogy megfelelő válaszokat adjanak az élet fontos kérdéseire.

Ilyen kiválasztottak volt például a bibliai Noé, Gedeon, Ruth és Dávid is, akiknek a történeteit megismerhetik a gyermekek. Noét azért választotta ki Isten, hogy rajta keresztül megmenekülhessen az emberiség, Ruth pedig olyan asszony volt, aki mindenét elveszítette, de az Úr letekintett rá, és sok mindent visszaadott neki. Ennek köszönhető az is, hogy noha idegen földről érkezett, mégis megtalálta helyét a választott nép tagjai közt. Gedeon bíró volt, és Isten őt választotta ki arra, hogy a népnek tőle rendelt vezére legyen, míg Dávid élete arra szolgál bizonyítékul, hogy ha Isten valakit pártfogol, akkor egy látszólag alkalmatlan személy is legyőzhet bármilyen akadályt, sőt, Izráel legnagyobb királya is válhat belőle- magyarázta a tiszteletes.

A napi foglalkozások úgymond „főmotorjai” az elmúlt években konfirmált fiatalok, a szakmai, pedagógiai részt pedig Csepregi Imola tanárnő vállalta be. Minden délelőtt 10 óra körül a templomban gyülekeznek az érkezők, majd egy rövid szentírási bevezető után megbeszélik az elhangzottakat. A szervezésben részt vállaló fiatalok napi villámjelenetekkel készülnek, és a bibliai történet felolvasása is játékos, dramatizált formában történik, vagyis hirtelen betoppan Dávid király vagy harci zajt imitálnak. A testi táplálék elfogyasztására a nőszövetség tagjainak jóvoltából kerülhet sor, majd négy műhelymunka zajlik párhuzamosan úgy, hogy mindenki mindenhova eljut: igevers tanulás, énektanulás, kézműves-foglalkozás és játékos torna. Az összejövetelek végén átismétlik az aznap hallottakat, majd áldással köszönnek el egymástól.

Gyülekezeti élet

Szűcs Imrétől azt is megtudtuk, hogy befejezés előtt áll a parókia épülete, reményei szerint még a karácsonyi ünnepek előtt beköltözhetnek. Az ingatlan kétszintes, lesz benne egy irodahelyiség, egy lelkészi lakás és egy vendégeknek szánt lakrész, valamint egy kisebb közösségi terem. Öt évvel ezelőtt kezdődtek el a munkálatok, de körülbelül két évig stagnáltak forráshiány miatt. Segített, hogy sikeresen pályáztak a városi és a megyei önkormányzatnál, valamit a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumánál, de még hátravan egy utolsó fázisa a „pénzkutatásnak”.

Amúgy az idén 11-en konfirmáltak a gyülekezetben, kétéves felkészítőt követően. Sajnos egyre kevesebben vannak, és a kilátások sem kedvezőek, hiszen néhány éve megszűnt a magyar nyelvű iskolai oktatás Várad-Szőllősön. Tovább rontja a statisztikát, hogy 2014-ben idáig 18 temetés és csak 6 keresztelés volt, és az utóbbiakban érintett családok közül is három már nem Váradon él, csak régebben voltak egyházközségi tagok. Érdekes módon ugyanis megfordult a tendencia, s manapság nem a városiak viszik falura keresztelni a gyermekeiket, hanem épp fordítva.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!