ERDON Helyi hírek

2013.12.11. 13:02

Ésszerűtlenül szigorú szabályokat vezettek be

Az egészségügyi és a szállításügyi minisztériumok közös rendeletekkel minden különösebb hírverés nélkül megváltoztatták a közlekedésbiztonság szereplőinek orvosi értékelésének rendjét.

Az egészségügyi és a szállításügyi minisztériumok közös rendeletekkel minden különösebb hírverés nélkül megváltoztatták a közlekedésbiztonság szereplőinek orvosi értékelésének rendjét.

Dr. Földes Béla ideggyógyász főorvos az Erdély Online-nak kifejtette: 33 éve foglalkozik a közlekedésbiztonság egészségügyi vonatkozásaival, tehát már sok mindent megtapasztalt, de ilyen zavaró összevisszaságot, mely a napokban megjelent törvényi előírásoknak „köszönhető”, még soha. Ennek oka, hogy a közlekedésbiztonság közúti, vasúti, légügyi és vízi forgalomban érintett szereplőinek orvosi, illetve pszichológiai értékelésének rendjét közös rendeletekkel megváltoztatták az egészségügyi és a szállításügyi minisztériumok. Ezek közül a legérdekesebbek a 2013/1260., 1262., 1391., 1392. számú rendeletek, melyeket december első napjaiban tettek közzé a Hivatalos Közlönyben, és ezekkel ésszerűtlenül kemény szigorításokat vezettek be. Például olyan vizsgálatokat is el kell most már végezni az értékelés keretében, melyeknek az ára az eddigiek sokszorosára nőtt. Ugyanakkor mindenféle nyilatkozatokat kell kitölteni, és nem elég csak a családorvosi igazolás, ahogy eddig. Emellett különböző engedélyeztetési procedúrákat is előírtak, nem mindegy, hogy kiknél lehet csináltatni a vizsgálatokat, rettenetesen bonyolulttá tettek mindent. Például egy intézményben egy erre alkalmas orvoscsoport tagjai végezhetik csak a vizsgálatokat, de csak az alap munkaidejükön túl. Ő például csak akkor kaphat engedélyt, ha naponta a munkaidejét meghosszabbítja minimum 3 és fél órával, ami azt jelenti, hogy hasonló helyzetben levő kollégáihoz hasonlóan az asszisztensével együtt napi 11 és fél órát kellene folyamatosan dolgoznia a kötelező ebédszünet kivételével, és ügyeletet nem is tudna vállalni ezért.

Egyik napról a másikra

Érthetetlen továbbá az is, hogy olyan űrlapokról is említést tesz az új szabályzat, melyeket még ki se nyomtattak, de talán ennél is nagyobb baj, hogy egyik napról a másikra változtattak az eddigi módszereken, múlt péntek reggel tudták csak meg az érintettek, hogy e héten hétfőtől már az új rendelkezések léptek életbe. Ahhoz azonban, hogy ezeknek megfelelően lehessen dolgozni, új akkreditációkért kell folyamodniuk az intézményeknek, illetve szakembereknek, ami valószínűleg egy-másfél hónapot is igénybe vesz, így azok a személyek, akiknek éppen ezekben a hetekben jár le a vezetési engedélyük, nincs mit tenniük, várniuk kell. Ráadásul zajlik mindez egy olyan időszakban, amikor amúgy is hiányzik a képzett munkaerő, például a vasútnál nyugdíjas mozdonyvezetőket hívtak vissza, 70 éves emberek jöttek közlekedésbiztonsági szempontból történő kivizsgálásokra.

Dr. Földes Béla szerint a változtatások akár a centralizáció egyik újabb jeleként is felfoghatóak, hiszen úgy tűnik, Bukarestből akarják megmondani, hogy mit csináljanak a területi közlekedésbiztonsági bizottságok tagjai. Jelezte: a CFR-kórház tiltakozó memorandumot küldött az illetékes államtitkárnak, a szállítmányozással foglalkozó cégek vezetőinek pedig azt tanácsolja, hogy valamilyen módon ők is próbáljanak hatni a szállításügyi tárcára, elmagyarázva a kialakult helyzet abszurditását, illetve fenntarthatatlanságát.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!