ERDON Helyi hírek

2013.11.04. 17:38

Horváth Imréről beszélgettek

Rendhagyó irodalmi kör zajlott hétfőn a nagyváradi Szacsvay Imre iskolában: a szokásosnál többen vettek részt a margittai születésű Horváth Imréről szóló interaktív foglalkozáson. Ajándékot is kaptak a diákok.

Rendhagyó irodalmi kör zajlott hétfőn a nagyváradi Szacsvay Imre iskolában: a szokásosnál többen vettek részt a margittai születésű Horváth Imréről szóló interaktív foglalkozáson. Ajándékot is kaptak a diákok.

Amint Pásztor Gabriella igazgatótól megtudtuk, a diákok azt a feladatot kapták, hogy tanuljanak megy egy, vagy több Horváth Imre verset és az irodalmi körre hívják meg más osztályokból is ismerőseiket. A gyerekek részleteket olvastak fel Horvát Imre életrajzából, később verseket szavaltak, s vagy ők tettek fel kérdéseket a többieknek a művészi kifejezésmóddal kapcsolatban, vagy a többi diák kérdezte a versmondót. Aki szépen szavalt és jól válaszolt, ajándékba kapta a Gyónásom című könyvet, mely Fábián Imrének Horváth Imrével folytatott beszélgetését tartalmazza. Elhangzott többek között az Isten rám sújt, Az állatkertben, az Ősz című vers és ezek kapcsán beszélgetés alakult ki a diákok között.

Pásztor Gabriella elmondta: az elemi osztályok tankönyvében ugyan elvétve szerepelnek Horváth Imre versek, de úgy érzi, hogy nem foglalkoznak kellőképpen vele, pedig csak a négysorosai is annyi bölcsességről tanúskodnak, hogy minden váradinak büszkének kellene rá lenni, hiszen a költő itt élt és alkotott. Sajnálkozva jegyezte meg, hogy a költőnek nincs szobra Váradon, pedig tervezték, és bár szó volt róla, jelenleg egyetlen iskola sem viseli a nevét.

Az Szacsvay Imre iskolában megszervezett irodalmi körök hagyománya a nyolcvanas évekig nyúl vissza, a tanintézet meghívottja volt egy ilyen alkalommal maga Horváth Imre is, de Méhes György, Fodor Sándor, Tóth István, Fábián Imre, Kányádi Sándor és Sütő András is járt már az iskolában. Mint megtudtuk, a decemberi irodalmi kör során Kós Károlyról beszélgetnek majd a diákok, januárban pedig Érsemjénbe látogatnak majd, Kazinczy Ferenc szülőhelyére és egyúttal oda, ahol Kölcsey Ferenc töltötte a gyermekkorát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!