ERDON Helyi hírek

2013.08.15. 13:05

A mi boldogságunknak az ünnepe

Nagyvárad- Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén, az elmúlt évek hagyományaihoz híven a katolikus hívek a papsággal közösen szerenádot adtak a Szűzanyának a váradi Székesegyház főbejárata előtt.

Nagyvárad- Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén, az elmúlt évek hagyományaihoz híven a katolikus hívek a papsággal közösen szerenádot adtak a Szűzanyának a váradi Székesegyház főbejárata előtt.

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén, augusztus 14-én 22 órától a nagyváradi római katolikus hívek a papsággal közösen szerenádot adtak a Szűzanyának a Székesegyház főbejárata előtt, a városi rézfúvós zenekar tagjainak közreműködésével. Felemelő, lelket és szívet melengető érzés volt látni és hallani, ahogy imáikkal, énekeikkel azt kérték Máriától, legyen szószolónk, közbenjárónk és oltalmazónk ezután is, ahogy az elmúlt évszázadok folyamán mindig. A körmenet után szentségimádással folytatódott a magasztalás, éjfélkor pedig Pék Sándor Várad-kerületi esperes, a Szent László-templom plébánosa mutatott be szentmisét.

Különböző tartalmak

Az evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből szólt. Prédikációjában a tisztelendő úgy fogalmazott: az éjszaka az Istennel való találkozás különleges alkalma, hiszen Jézus is sokszor virrasztott, átimádkozta az éjszakát. Nagyboldogasszony ünnepe előtt is azért imádkoznak a katolikusok, hogy az Istennel való találkozás, illetve azáltal, hogy hódolatukat, szeretetüket és tiszteletüket fejezik ki Mária iránt, le tudják győzni a lelkeket uraló sötétséget, bűnt, hibákat és tévedéseket, és sikerüljön megőrizniük a fényt. A plébános ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy különböző tartalmakkal bír Szűz Mária mennybevitele. Az egyik a megérkezés, a helyre kerülés: ahogy annak idején a választott nép Dávid király korában megünnepelte, hogy a szövetség ládája méltó helyére került a díszes sátorban, úgy Mária is, aki élő frigyszekrényként magában hordozta Krisztust, az újszövetség megtestesülését és megkötőjét, helyére került a mennyországban, ahol túlragyogva a félelmet, a pusztulást és az elmúlást, helyet készít számunkra is, és ez örömmel kell eltöltsön bennünket. Jelenti emellett a győzelmet a gyűlölet, a szörnyűségek, az üldöztetések és kirekesztések felett, a reményt, a test szentségének és gyógyulásának ünnepét. Mindazok, akik megülik, megerősödnek a reményben, abban a hitben, hogy minden sötétség, nélkülözés és fájdalom után eljön a fény, a gyógyulás és az örök élet, van tehát győzelem a gyötrelem felett.

- Lukács evangélista szerint Mária erős, mély hitű asszony volt, aki sokat elmélkedett, kiállta a próbákat és mindannyiunk példaképe lehet. Nagyboldogasszony napja a mi boldogságunk ünnepe, hiszen Isten országában azok lesznek boldogok, akik Jézus tanításait követve már itt, a Földön nagyon boldogok, mely érzés birtokába a szelídség, a lelki szegénység, az igazság hangoztatása, a megbocsátás, a tiszta szívűség, a békességben való élés és az irgalmasság gyakorlásával jutunk. Ezek útján haladva juthatunk el Isten országába, a Szűzanya mellé, ahol a mi számunkra is elő van készítve a hely- hangsúlyozta az esperes.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!