ERDON Helyi hírek

2013.07.10. 16:12

Kőolaj helyett palagáz?

Több Bihar megyei települést is felkerestek egy „kőolajipari vállalkozás” szakemberei. Az önkormányzatok azonban úgy vélik: igazából palagáz után kutakodnak, erre pedig ők nem adnak engedélyt.

Több Bihar megyei települést is felkerestek egy „kőolajipari vállalkozás” szakemberei. Az önkormányzatok azonban úgy vélik: igazából palagáz után kutakodnak, erre pedig ők nem adnak engedélyt.

 

Vitályos Barna hegyközcsatári polgármestertől megtudtuk: az érintett cég illetékesei velük is felvették a kapcsolatot mintegy három héttel ezelőtt. Több helybelit is felkerestek, és előszerződést kötöttek velük, hogy a területükön méréseket végezzenek. Vitályos Barna elmondta: egy ideig „jól hangzott” az, amit az önkormányzat felé közvetítettek, tudniillik, hogy kőolajat keresnek, de egy idő után egyre több ellentmondásba keveredtek, ezért úgy döntöttek, hogy nem adnak ki semmilyen, a mérések elvégzéséhez szükséges engedélyt a számukra. A polgármester ugyanakkor felkérte a mezőgazdasági nagyvállalkozókat is, akik nagyobb területeket művelnek, hogy a megfelelő körültekintéssel járjanak el az ügyben. Vitályos Barna a közelmúltban egy Ottományban tartott tanácskozáson a térség polgármestereinek figyelmét is felhívta a dologra, és megfogalmazása szerint Szalárd, Bihar, Bors és Hegyközpályi önkormányzatai is azon a véleményen vannak, hogy nem kőolaj, hanem nagy valószínűség szerint palagáz kitermelés előkészületei vannak folyamatban a településeken.

Engedélyköteles

A hegyközcsatári polgármester ezúton is nyomatékosítja: nem követtek el semmilyen hibát azok a helyi lakosok, akik aláírták a mérésekkel kapcsolatos előszerződéseket, mert ez még semmire nem jogosítja fel a vállalkozást. A talajrétegek úgynevezett „akusztikus feltérképezése” ugyanis engedélyköteles, ezt pedig ők nem adják meg. A Bihar Megyei Tanács ugyanakkor átiratban tudatta, hogy milyen feltételek mellett történhetnek az ilyen mérések, ezek pedig olyan szigorúak, hogy a polgármester véleménye szerint szinte megvalósíthatatlanok.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!