ERDON Helyi hírek

2012.11.05. 10:57

Ígérték, és tényleg visszatértek Váradra

Nagyvárad- Vasárnap este a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD), az RMDSZ és Debreczeni Sándor szervezésében erdélyi koncertturnéja részeként az Állami Filharmóniában lépett fel a Dancs Annamária-Dolhai Attila páros. A nagy sikerű előadás egyik médiatámogatója a Bihari Napló volt.

Nagyvárad- Vasárnap este a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD), az RMDSZ és Debreczeni Sándor szervezésében erdélyi koncertturnéja részeként az Állami Filharmóniában lépett fel a Dancs Annamária-Dolhai Attila páros. A nagy sikerű előadás egyik médiatámogatója a Bihari Napló volt.

 

Megígérte, és tényleg visszatért a Budapesti Operettszínház két művésze. Dolhai Attila közel egy évvel ezelőtt, Peller Annával való közös színházbeli fellépése alkalmából vállalta, hogy ismét randevúzni fog a váradi közönséggel, Dancs Annamária pedig idén júliusban, a várbeli nyári színházban tett ebbéli fogadalmat. Vasárnap este a Nagyváradi Állami Filharmónia hangversenytermében telt ház előtt bizonyítottak újfent, ezúttal duettben, s nem okoztak csalódást rajongóiknak, legalábbis ezt a következtetést lehet levonni abból, hogy a körülbelül két és fél órás előadásuk végén felállva ünnepelték őket a jelenlevők. De ne szaladjunk ennyire előre az időben. Az egybegyűlteket Pásztor Sándor, az RMDSZ városi önkormányzati képviselője köszöntötte, ismertetve a két meghívott eddigi pályafutását. Az érintettek Rudolf című musical egyik számával indítottak, majd egyéb musicalek, rockoperák jól ismert szerzeményei következtek, melyeket hol együtt (István, a király, Miss Saigon), hol pedig szólóban (Szent Iván-éji álom) adott elő a két sztár.

A hangulat hamar a tetőfokára hágott, jellemző, hogy az egyik produkció során Dolhai Attila egy hölgyrajongóját is felkérte táncolni, aki örömmel mondott igent a felkérésre. Azok sem unatkoztak, akik netalán nem jártasak a musicalek világában: az énekesek röviden összefoglalták ezek tartalmát, a fülbemászó dallamokat pedig nem volt nehéz megkedvelni. Külön köszönet érte, hogy a művészek „felkészültek” Nagyváradból, illetve Erdélyből (mondjuk a sepsiszentgyörgyi Dancs Annamarinak ebből a szempontból könnyű dolga volt) s igyekeztek ezzel kapcsolatos megállapításokat tenni. Az operett-blokk elején elhangzott például, hogy a váradi születésű Fényes Szabolcs egy ideig a Budapesti Operettszínháznak volt az igazgatója, sőt tulajdonosa. S ha már az operetteknél (Marica grófnő, Cigányszerelem, Csárdáskirálynő) tartunk: főleg az idősebb korosztály nagy örömére olyan slágerek csendültek fel, mint a Délibábos Hortobágyon, a Cintányéros cudar világ vagy a Szép város Kolozsvár.

Így van jól

A második felvonás szintén Rudolffal kezdődött. Nem csoda, hiszen mint megtudtuk, Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház igazgatója különösen kedveli a történelmi ihletésű darabokat, kiváltképpen azokat, melyek a Habsburgok-családról szólnak. Ennek jegyében az Elisabeth című musical sem maradhatott ki a sorból. Ugyancsak osztrák, de természetesen nem a híres dinasztia tagja: Mozart feleségének bőrébe bújva Dancs Annamari, Constanze áriáját énekelte el. Egy román popszám magyar szöveggel átalakított változata is felcsendült, majd Dolhai Attila népszerűsítette nemrég megjelent lemezét (Ragyogás). A keretes szerkezetű est musical slágerekkel, illetve könnyűzene számokkal zárult: Lehetsz király (Romeó és Júlia), Holnap hajnalig (Neoton), Kell még egy szó (Honfoglalás).

Összességében elmondható: Annamari cserfes volt és kacér, Attila pedig visszafogott és lovagias, s ez így van jól, ahogyan a közeljövőben bemutatandó Ghost című musicalben egyik jelenetében is elhangzik. Valószínű, hogy az összekötő szövegeiket előre betanulták, de párbeszédeik természetesnek hatottak, s ez a javukra írandó. Közvetlenek voltak és kedvesek, hamar megtalálták az összhangot a közönségükkel, kitűnő hangulatot tudtak teremteni, életkortól függetlenül a jelenlevők szívébe férkőztek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!