Stációim

2024.05.08. 17:04

Vers- és aforizma kötetet ismertettek a TEG-ben

Szilágyi Gyula Stációim című verses- és aforizma kötetét mutatták be kedden este a Tibor Ernő Galériában, a 32. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében.

Ciucur Losonczi Antonius

Mint elhangzott, a jelenleg 84 éves szerző három évtizeden át volt cserkész- és ifjúsági vezető Váradvelencén. Sok generáció tagjai (köztük Szombati-Gille Tamás, az összejövetel moderátora is) lehetnek neki hálásak azért, hogy környezettudatos, szülővárosát szerető embert faragott belőlük. Egy életen át titokban „a fióknak” írott versei lettek most összegyűjtve egy vékony kötetbe, amely a tavalyi év végén jelent meg magánkiadásban, az Europrint kivitelezésben.

Szilágyi Gyula középiskolai tanulmányait a 3-as számú Líceum (jelenlegi Ady Endre Elméleti Líceum) esti tagozatán végezte. Négy évig a tanügy keretében segédtanítóként és nevelőként dolgozott Nagyszántón, Siterben és Bihardiószegen, később az állami nyomda és a színház kötelékében fejtette ki tevékenységét. 1999-ben a 4-es számú állami lerakattól vonult nyugdíjba. Huszonhét éven keresztül a nagyváradi Szent László Cserkészcsapatot vezette. Érdeklődését már fiatal korától a keleti kultúra kötötte le, versírással katonaévei alatt kezdett el foglalkozni Radócon. A kezdeti szárnypróbálgatások aztán olyan szenvedéllyé alakultak, ami egész életét végigkísérte. Ennek gyümölcse lett ez a kiadvány, melynek megjelentetése három személy – Szombati-Gille Tamás, Nagy Andrea és Pál Magdolna – mecenatúrájának köszönhető.

 

A címben említett stációk Szilágyi Gyula életútjának fontos pillanatait jelzik. Olyan kiemelt témákkal foglalkozik, mint a katonaévei, házasság, szerelem, elmúlás, szellemi örökség. Akár irodalomtörténeti kuriózumnak is tekinthető, hogy vannak olyan költemények, melyeket ifjúként kezdett írni, s aztán hatvan év múlva fejezett be. „Én kétszeres lokálpatrióta vagyok: nagyváradi és váradvelencei. Számomra Várad a világ közepe, és egész életemet Velencén éltem le” – fogalmazott a szerző, büszkén megemlítve, hogy a kiadvány borítóterve és grafikája az egyik unokája, Balogi Viktória Anna munkája, aki a szegedi művészeti líceum tanulója, és ezekben a napokban érettségizik éppen.

Az ünnepségen verseket olvastak fel az Ady Endre Líceumba járó diákok (Szabó Ödön, Kovács Dávid István és Szekrényes Kristóf, felkészítőjük Kozma Éva magyar szakos tanár), a muzsikáról pedig Thurzó Sándor József brácsaművész gondoskodott.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában