Sajtótájékoztató

2024.05.08. 17:10

Szociális és oktatási terveket ismertettek

Az RMDSZ Sas-palotabeli székházában szerda délelőtt folytatódott az a sajtótájékoztató sorozat, melynek keretében bemutatkoznak a városi tanácsi listán szereplő jelöltek. Ezúttal Szántó Ildikó szociális és gyermekvédelmi szakértő, és dr. Bántó Norbert pedagógus, turisztikai szakember ismertették a terveiket.

Ciucur Losonczi Antonius

Biró Rozália polgármesterjelölt hangsúlyozta, hogy a listán szereplő jelöltek a közösségépítés terén jeleskedő személyek. Különböző területek szakértői, és több éves vagy akár évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek, melyeket aztán a megválasztásuk esetén kamatoztatni tudnának annak érdekében, hogy Nagyvárad egy családbarát és emberközpontú város legyen.

A tervekről szólva Szántó Ildikó szociális és gyermekvédelmi szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy Váradon csupán 14 állami bölcsőde működik, és ugyan az RMDSZ erőfeszítésének köszönhetően épül még három, de legalább még hat kellene ahhoz, hogy minden gyermeknek helyet lehessen biztosítani. A játszótereket korszerűsíteni kellene, és olyan játékeszközökkel felszerelni, melyeket a sérült gyermekek is használni tudnak. Fontos volna a közlekedés akadálymentessé tétele, és olyan nappali központoknak a létesítése, ahol korai fejlesztési ellátásban részesülnének a fogyatékkal élő gyermekek. A meglévő három multifunkcionális központ nem elég, mert több olyan helyiségre volna igény, ahol a nyugdíjasok eltölthetik a szabadidejüket, illetve szocializálódhatnak. Jó lenne, ha a nyugdíjhivataltól ingyenesen hívható zöldszámon lehetne információkat igényelni. A Nagyváradi Szociális Ellátó Igazgatóság (DASO) tájékoztatása kétnyelvű kellene legyen, és az önkormányzat kiemelten kezelje azokat a civil szervezeteket, melyek szociális feladatokat teljesítenek. Jobban oda kellene figyelni a drogprevencióra, a biztonságos internethasználatra és a zaklatás elleni fellépésre is – sorolta az elképzeléseket Szántó Ildikó. Az elhangzottakat Biró Rozália azzal egészítette ki, hogy kedvezményeket nyújtó kártyákat vezetne be az RMDSZ a nagycsaládosoknak és hálózatot alakítana ki a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek. Ugyanakkor, szerinte az önkormányzat többletkedvezményeket kellene adnia a diákoknak.

Bántó Norbert pedagógus, turisztikai szakember hangsúlyt fektetne a gyerekek kognitív képzésére, vagyis hogy játékos megoldásokkal tanulják meg hogyan kell egy adott helyzetben dönteni, konfliktust kezelni, együttműködni, kihasználni a rendelkezésre álló erőforrásokat. A szociálisan hátrányos helyzetben levőknek iskola utáni programokat (after school) szervezne, beleértve az étkeztetést is, és tizenkét éves korig iskolabuszokkal vitetné a diákokat az iskolába. Az idegenforgalmat úgy lendítené fel, hogy magyar nyelvű kommunikációval, illetve marketing kampánnyal csábítaná az anyaországból érkezőket, hogy minél több vendégéjszakát töltsenek Váradon, ne csak keresztülutazzanak rajta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában