Programok

2024.05.08. 16:43

Változatos programot kínál a május 9-én, az Európa-napon Bukarestben elkezdődő Európai Filmek Fesztiválja

Illusztráció

Agerpres

Az Európai Filmek Fesztiváljának 28. kiadása május 9-én, az Európa-napon kezdődik Bukarestben, és június 8-án, az európai parlamenti választások hétvégéjén ér véget Chişinăuban.
A 28. Európai Filmek Fesztiválja bőséges és változatos programot kínál, 39 játék-, dokumentum- és animációs játékfilmmel, valamint két-két brit és horvát rövidfilm-csoporttal. Ezek közül 34 filmet először mutatnak be Romániában. A vetítésekre Bukarestben és hat másik romániai városban, valamint a Moldovai Köztársaság fővárosában, Chişinăuban kerül sor.
'Minden évben arra törekszünk, hogy új és érdekes filmeket hozzunk, és a bemutatásra kerülő produkciók között számos olyan film is van, amelyek nemzetközi fesztiválokon nyertek díjakat' - jelentette ki Liviu Jicman, a Román Kulturális Intézet (ICR) elnöke az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.
Jicman azt is elmagyarázta, miért döntöttek úgy, hogy idén Chişinăut is felveszik a fesztivál helyszíneinek térképére.
'Szeretnénk kihangsúlyozni ezt a közös kulturális teret, amelynek részei vagyunk, ezt az európai kulturális teret, és úgy gondoltuk, az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek Egyesülete (EUNIC) és romániai fiókszervezete számára is fontos, hogy Chişinăut is bevonjuk, jelezve ezzel a Moldovai Köztársaság uniós csatlakozásának támogatását' - mondta Jicman.
Hozzátette, ily módon ünneplik meg azt, hogy 'az Európai Unió 2023 decemberében megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat a Moldovai Köztársasággal', így a szomszédos ország majd az Unióban is partnere lehet Romániának.
Az Európai Filmek Fesztiválját a Román Kulturális Intézet szervezi az Európai Bizottság romániai képviselete és az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek Egyesülete támogatásával, a Romániai Filmművészek Szövetségével (UCIN), az európai országok nagykövetségeivel, kulturális intézeteivel és központjaival partnerségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában