ERDON Helyi hírek

2012.08.13. 15:04

Nagyboldogasszony ünnepére készülve

Nagyboldogasszony ünnepét megelőzően háromnapos előkészületet tartanak a váradi Bazilikában. Augusztus 12-én a szentmisét Ft. Lőrincz Ottó kanonok-plébános celebrálta.

Nagyboldogasszony ünnepét megelőzően háromnapos előkészületet tartanak a váradi Bazilikában. Augusztus 12-én a szentmisét Ft. Lőrincz Ottó kanonok-plébános celebrálta.A katolikus egyház augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján Szűz Mária mennybevételét ünnepli. Az ősegyházig visszanyúló hagyomány úgy tartja, hogy a Megváltó nem engedte át a földi enyészetnek édesanyja testét, hanem magához emelte a mennyei dicsőségbe.

Megdicsőülten

Lőrincz Ottó kanonok-plébános a prédikáció elején Dzsida Jenő Hálaadás című versét olvasta fel. Elmondta, hogy „mindannyian az égi édesanya menybevitelére készülünk”. Hozzátette, hogy a teremtett világban minden összefügg, minden kapcsolódik egymással. A legszorosabb összefüggés Jézus Krisztus embersége és istensége között van, ezt követi a Megváltó és Szűz Mária összefüggése. Olyan szoros volt ez a kapcsolat, hogy Jézus nem engedte, hogy édesanyja a földben enyésszen el. Mária, akit Isten kiválasztott és előkészített arra, hogy egyszülött fiának az édesanyja legyen, földi élete végén megdicsőülten testestől-lelkestől a mennybe vétetett. „Mária kiválasztott, részt vesz a megváltásban, a kegyelem közvetítésében, mindvégig ott volt fia mellett, együtt szenvedett vele a mi bűneinkért” – tette hozzá a kanonok-plébános, aki két lourdesi csodát is ismertetett a jelenlevő hívekkel. Mikor az ünnepre készülünk, átérezzük, hogy mi is Jézus Krisztushoz és Máriához tartozunk. A szentmisét követően koncertet tartottak a székesegyházban Ave Maria címmel.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!