ERDON Helyi hírek

2012.04.24. 11:24

Többezer ellenőrzést végeztek

Nagyvárad - Eddig viszonylag kevés szabálytalanságra derült fény a fűtési segélyt igénylők ellenőrzése nyomán. A részletekről Gáti Gizellát, az ASCO szociális osztályának vezetőjét kérdeztük.

Nagyvárad - Eddig viszonylag kevés szabálytalanságra derült fény a fűtési segélyt igénylők ellenőrzése nyomán. A részletekről Gáti Gizellát, az ASCO szociális osztályának vezetőjét kérdeztük.

Egy tavalyi rendelet írja elő, hogy a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) munkatársainak az eddigi három százalék helyett a fűtési segélyt igénylők hatvan százalékánál kell szociális ankétot végezniük ellenőrzés gyanánt, tudtuk meg Gáti Gizellától; mivel Nagyváradon mintegy tízezren igényeltek fűtési segélyt tavaly novembertől, a következő fűtési szezonig körülbelül hatezer ankétot kell elvégezniük. A szociális osztály tíz alkalmazottja nem tudná mindezt véghezvinni, úgyhogy bevonták az ASCO szinte minden munkatársát, s igyekeztek úgy intézni, hogy az ellenőrzendő terület minél közelebb essen a lakhelyükhöz.

Bejelentések

December végén fogtak hozzá, s mostanáig mintegy négyezer ankétot végeztek a Bihar megyei Kifzetési és Szociális Felmérési Ügynökség által küldött lista alapján, mondta a szociális osztály vezetője. Az eddigi ellenőrzések nyomán körülbelül 35 esetben szüntették be a segély folyósítását, többnyire elhalálozások miatt: javarészt idős, egyedülálló személyekről van szó, akiknek az esetében nem volt ki értesítse az ASCO-t, tudtuk meg. Néhány esetben elköltöztek az igénylők és a lakhely változtatását nem jelezték; mintegy tizenöt esetben érkeztek bejelentések szomszédoktól, lakótársulásoktól, olykor névtelenül is. Az ASCO ilyenkor köteles helyszíni ellenőrzést végezni. A legtöbb esetben a bejelentés alaptalan volt, s bebizonyosodott, hogy a szóban forgó igénylőnek nincs saját nevére írt autója, vagy több ingatlana, ami miatt jogtalanul kapta volna a fűtési segélyt.

Szabálytalanságok

Néhányszor viszont tényleges szabálytalanságra is fény derült – például egy igénylőről kiderült, hogy a megadott címen szállítási céget működtet, melynek több TIR-kocsi van a tulajdonában.

Az, hogy az ellenőrzések során viszonylag kevés ilyen esetre derült fény, nagyrészt annak tudható be, hogy a legtöbbet már a dossziék átvételekor kiszűrték. Mindebben nagy segítségükre van az a helyi tanácsi határozat, mely leszögezi, hogy a különböző jövedelmekről bizonyító okiratot is kell mellékelni (ezt a törvény amúgy nem írja elő). 2007-ben, amikor ezt bevezették, negyven százalékkal csökkent az igénylők száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Másrészt több száz szabálytalanságot szűrtek ki még a segély odaítélése előtt, úgy, hogy az igénylők adatait összevetették a gazdasági igazgatóságon lévőkkel. Így fény derült azokra az esetekre, amikor az igénylők nevén olyan javak találhatók, melyek kizáró okként szerepelnek (például földterületek, gépkocsik, mezőgazdasági gépek).

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!