ERDON Helyi hírek

2012.04.30. 09:19

Munkabiztonság és zöld gazdaság

Mintegy ötven munkaadó jött el pénteken, a Területi Munkaügyi Felügyelőség által szervezett, munkabiztonsági témájú találkozóra, melyet a Munkabiztonság Nemzetközi Napja alkalmából szerveztek.

Mintegy ötven munkaadó jött el pénteken, a Területi Munkaügyi Felügyelőség által szervezett, munkabiztonsági témájú találkozóra, melyet a Munkabiztonság Nemzetközi Napja alkalmából szerveztek.

 

Eugen Cîrmaciu főfelügyelő helyettes köszöntötte az egybegyülteket a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házának stúdiótermében. Március végi adatokat ismertetett. Mint elhangzott, addig az időpontig 617 munkabiztonsági ellenőrzést végeztek 508 cégnél, 1033 esetben konstatáltak szabálytalanságokat és 66 esetben szabtak ki pénzbírságot, összesen 289 ezer lej értékben. Ugyancsak március végéig nyolc munkabalesetet regisztráltak, ezek közül egy volt halálos. Most is túlsúlyban vannak a közlekedési balesetek.

Március közepén péktermékeket gyártó cégeket ellenőriztek, s a 16 cégnél 35, munkvédelemmel kapcsolatos szabálytalanságot konstatáltak, melyek miatt figyelmeztetéseket róttak ki, illetve egy esetben ötezer lejes pénzbírságot szabtak ki. Egyebek mellett hiányos volt az elsősegélynyújtási felszerelés, elektromos felszerelések működtetésénél nem tartották be a biztonsági előírásokat, elhanyagolták az alkalmazottak periodikus egészségügyi ellenőrzését. Volt cég, ahol a szellőztetés nem volt megfelelő, illetve ahol a munkabiztonsági felelős nem volt megfelelően kiképezve.

Kihívások

Március 19-től 30-ig zajlott a fakitermelési cégek ellenőrzése. A tizenegy megvizsgált cég mindegyikénél találtak egy vagy több szabálytalanságot (összesen 23-at), s négy esetben szabtak ki pénzbírságot, összesen 23 ezer lej értékben. Néhány szabálytalanság: hiányzó működési engedély, biztonsági jelzések be nem tartása, munkavédelmi felszerelések hiánya, illyetve olyan eset is volt, hogy több kidőléssel fenyegető fát hagytak sokáig a munkaterületen.

Harmincegy építkezési céget is ellenőriztek, ezeknél 63 szabálytalanság miatt figyelmeztettek, s 9 esetben bírságoltak, összesen 51 ezer lej értékben - főként a munkabiztonsági előírások be nem tartása, s a védőfelszerelések hiánya miatt. Egyúttal március folyamán izenhárom, munkabiztonsági szempontból nem megfelelő felszerelést vontak ki a forgalomból - többek között betonkeverőket, emelőket.

Az adatok ismertetését követően a főfelügyelő helyettes a zöld gazdaság, valamint a munkabiztonság kapcsolatáról tartott előadást. Mint elhangzott, a XXI. században fontos kihívásoknak kell megfelelnie a gazdaságnak: a klímabeli változásokból, a nem megújuló energiahordozókkal kapcsolatos gondok mellett fenntartható fejlődést, s biztonságos munkahelyeket kell biztosítani. Kulcsfontosságú, hogy egy ország hogyan tudja kezelni a problémákat az energiatakarékosság és energiabiztonság jegyében, a megújuló energiaforrások felhasználásával.

A későbbiekben további előadások hangzottak el, majd a résztvevők kérdésket tehettek fel.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!