ERDON Helyi hírek

2012.04.01. 19:03

Húsvéti díszek mustrája

Nagyvárad - Az idén is lehet válogatni húsvéti dísztárgyak, tojásdíszek, különféle festékek között, bár a boltokban, piacokon nem számítanak tömeges vásárlásra, ezért az árumennyiség sem nagy.

Nagyvárad - Az idén is lehet válogatni húsvéti dísztárgyak, tojásdíszek, különféle festékek között, bár a boltokban, piacokon nem számítanak tömeges vásárlásra, ezért az árumennyiség sem nagy.

 

Az egyik Fő utcai keleti boltban néztünk körül először. Az üzletvezető hölgy készségesen mutatta meg a húsvéti árukat: kedvesek, hangulatosak, talán picikét giccsesek a világító, illetve egyszerű, nyúlformájú mécsestartók (áruk 5 és 15 lej közötti), de vannak tojástartók 10 lejért, díszkosarak 6 lejért, továbbá valódi, kézzel festett, valamint kínai hímestojások - ezek 2,5 és 4,5 lej közötti áron vásárolhatók meg. Megtudjuk: évekkel ezelőtt még nagy keletjük volt ünnepek előtt a különböző díszeknek, de ez most már a múlté.

Kevés vásárló

„Kicsi a fizetés, a nyugdíj, s az emberek jobbára csak azt veszik, amire feltétlenül szükségük van - ruhát, cipőt, ennivalót, esetleg édességet” - mondja a hölgy. Megtudjuk: rögtön március 8-a után kihelyezte a húsvéti díszeket, azonban e hét végéig mindössze kettőt adott el belőlük. A Körös Áruház földszintjén szintén egyetlen pulton vannak húsvéti díszek, bábuk: például kézzel festett hímestojást 8 lejért, műanyagtojást 2,5 lejért lehet kapni, vannak kosárba szúrható húsvéti díszek 4-6 lejért, kapható nyuszis ajtódísz 12 lejért, továbbá játéknyuszi 21,7, illetve 68,3 lejért.

A váradi nagypiac húsrészlegén e hét végén még nem árult senki bárányhúst, viszont a fedett részen bőven láttunk különböző díszítő fóliákat, csokinyuszikat, tojásfestéket.

Festékek, lakkok

Házitojást egyébként már 50 banitól lehet kapni, hasonlóképpen, mint a rogériuszi piacon. Ez utóbbi helyszínen is tele vannak a pultok tojásdíszítő fóliákkal, melyeken szentképektől rajzfilmfigurákig mindenféle megtalálható. Egy ilyen fólia, mellyel több tojást lehet feldíszíteni, egy lejbe kerül. Láttunk 30 tojás megfestésére való festéket 1,5 lejért, tojásdíszítésre való csillámport 2 lejért, valamint tojáslakkot 3,5 lejért – hogy csak néhány példát említsünk. Édességekből is van választék: például a németországi marcipántojásokat 3,5 lejért kínálják (vagy három darabot 10 lejért), az apró csokitojásokból álló 100 grammos csomag ára 4 lej, a 850 grammosé pedig 25 lej. A házi tojás ára szintén 50-80 bani közötti. Húsvéti díszeket is kínálnak: az érmihályfalvi Margit néni például szárított virágokkal és hangulatos színű tojásokkal díszített koszorúkat árul, darabját 8 lejért.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!