ERDON Helyi hírek

2011.12.19. 14:46

Színek és rímek "egybecsengése"

Bihar megye - Hack Lenke ny.pedagógus festményeiből nyílt kiállítás, illetve id.Szilágyi Ferenc második verseskötetét mutatták be péntek délután az érmihályfalvi Padlás Galériában.

Bihar megye - Hack Lenke ny.pedagógus festményeiből nyílt kiállítás, illetve id.Szilágyi Ferenc második verseskötetét mutatták be péntek délután az érmihályfalvi Padlás Galériában.

 

 

Az év végi ünnepek előtti kulturális rendevények sorában egy "összevont" esemény zajlot az érmihályfalvi Padlás Galériában az elmúlt pénteken délután. Elsőként Hack Lenke ny.pedagógus festményeinek kiállítása alkalmából köszöntötte a megjelenteket Szalai Ilona könyvtáros, aki az alkotóhoz kötődő személyes emlékeinek felelevenítése során elmondta, hogy a kiállító egykori Krisófi-tanítvány. Egy ajándékkal is meglepte a kiállítót: egy évtizedekkel korábban készült festményét nyújtotta át. A képekről szólva id.Szilágyi Ferenc azzal kezdte, hogy azok alkotója nem csak rajzolásra, a színek harmóniájára, művészettörténetre tanította, de a becsületes, erkölcsös életre is nevelte diákjait.

 

Az alkotó csodákra képes

 

A pannókon tajképeket és csendéleteket láthattunk, melyek a méltató szerint az bizonyítják: hozzáértő alkotó csodákra képes a csendéletekkel is, abban is ki tud fejezni egy életszemléletet. A továbbiakan ugyancsak id.Szilágyi Ferenc - aki képzőművészként is közismert - már saját, második versekötetét mutatta be. Szólt arról, hogy a verseléssel már gyerekkorától foglalkozott, de azt egy időben háttérbe szorította képzőművészeti tevékenysége, utána pedig prózakötetei jelentek meg. Első verseskötetének - a Tyúkudvari gregorián címűnek - éppen egy éve volt a bemutatója, a mostani pedig a Napkalászból arany pereg címet viseli, benne istenes, humoros, tájleíró, szerelmes, vagy éppen sorskérdéseket feszegető költemények egyaránt megtalálhatóak. Ezekből ízelitőt maga a szerző, illetve Szabó János, a Móka színjátszó csoport vezetője adott a hallgatóságnak.

 

Megvásárolható alkotások

 

Azt is megtudtuk, hogy a kötet címlapján megjelenő "Hubart" művésznév a költő internetes bejelentkezési neve, s mely a világhálón megkülönbözteti őt a sok-sok Szilágyi Ferenctől, egyúttal megtalálhatóvá teszi az internetes irodalmi portálokon. A kötet bemutatóján jelen volt Bányai Szabados Katalin képzőművész is, aki kiadvány illusztrációit készítette. Hack Lenke eladással egybekötött tárlata ezen a héten még megtekinthető a Városi Könyvtárba "költöztetve, ugyanott megvásárolható (továbbá a szerzőnél és a központi újságárusnál is) id.Szilágyi Ferenc kötete is.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!