ERDON Helyi hírek

2010.09.15. 12:35

Egyéni és csapat 17. hely a sportfavágó VB–n

<p>Bihar megye - A székelyhídi Nagy Botond egyéniben, illetve a romániai sportfavágó válogatott egyránt a 17. helyet szerezte meg az Ausztriában rendezett világbajnokságon.</p>

Mint a nyár folyamán arról beszámoltunk, a romániai sportfavágó válogatott több edzőtábort is tartott – egyet éppen az ország legjobb sportfavágójának, és a válogatott vezetőjének otthonában, Székelyhídon – illetve versenyeken készült a szeptember elején Ausztriában, a tiroli St. Johannban tartott Stihl Timbersports Series nevű világbajnokságra. Nagy Botond a VB után elmondta, hogy egyéniben nem sikerült túljutnia az elődöntőn, és bekerülni a legjobb 16 közé, így a 17. helyen végzett a 20 fős mezőnyben (az új–zélandi Jason Wynyard lett a világbajnok).

Egy másodpercen múlt

A csapatversenyben – melyben először volt jelen Románia – ugyancsak 20–as mezőnyben szintén a 17. helyen végeztek. Itt sikeresen vették a selejtezőt, ám az egyenes kieséses szakaszban mindössze egy másodperces hátránnyal estek ki a házigazda Ausztriával szemben. Mint megtudtuk, ezt a minimális különbséget az okozta, hogy a staféta–szerűen végzett baltás favágás versenyszámában (amikor egyik versenyző végzett a rönk átvágásával, kezdheti csapattársa a sajátjával) éppen Nagy Botond volt a befejező ember, és hiába volt addig előnyben, a rönkben egy nagy görcsbe ütközött, és a plusz csapások hátráltatták.

A VB–beszámolóval ezért késtünk egy kicsit, mert Nagy Botond időközben egy Európa Bajnokságon is részt vett, pár nappal a világverseny után, az EuroJack EB–t újfent Ausztriában tartottak meg.

Népszerűsítik a sportfavágást

Mint megtudtuk, a még nem túl közismert EuroJack nevű sportfavágó verseny–rendszer „lazább” szabályok szerint működik, mint a Timbersports, nincs időhatár a versenyszámok végrehajtására, és többeknek elérhető, mert az indulók száma sincs korlátozva. A versenyszámok közül négy megegyezik a másik rendszerével, a két eltérés: egy 15 méter magas rönk megmászása (ebben nem kell vágni), illetve egy 1 méter magas rönkből víszintesen kell korongokat vágni motors fűrésszel. Az indult 17 versenyző között (osztrákok, németek, svájciak, svédek) a 14. helyet szerezte meg Nagy Botond. A válogatott a következő hetekben nem versenyezni fog, hanem bemutató show–műsorokban fogják népszerűsíteni a sportfavágást Kolozsváron, majd Nagybányán sorra kerülő rendezvényeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!