ERDON Helyi hírek

2010.08.22. 15:30

István intelmei a várban

<p>Nagyvárad - A helyi önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács által szervezett VI. Ablak Európára rendezvény keretében szombat este Intelmek címmel a nyíregyházi Mandala Dalszínház tagjai szerepeltek a vársáncban.</p>

A váradi önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács által szervezett Ablak Európára rendezvény keretében a nyíregyházi Mandala Dalszínház tagjai léptek fel a vársáncban. Biró Rozália alpolgármester köszöntötte a sokadalmat, kiemelve az esemény fontosságát, hogy eljutottunk odáig, hogy augusztus 20-a másnapján együtt ünnepelhetünk magyarországi nemzettestvéreinkkel. A Mandala Dalszínház által bemutatott zenés-kulturális összeállítás gerincét Szent Istvánnak a fiához, Imre herceghez írt intelmeiből felolvasott részletek képezték, melyeket a társulat által játszott musicalekből (István, a király, Egri csillagok, Kőműves Kelemen, Valahol Európában) vett énekek, és megzenésített versek (olyan költőktől, mint például Wass Albert vagy Petőfi Sándor) egészítettek ki.
 
Felállva ünnepeltek
 
A Nemzeti Dalt a közönség felállva, együtt énekelte a művészekkel, s a közel kétórás összejövetel hangulatára jellemző, hogy szinte valamennyi szerzeményt tapssal jutalmaztak. Több évszázados időutazás révén azok a közelmúltban elfogadott törvények, nyilatkozatok is elhangzottak, melyek a nemzeti összetartozást erősítik és a 2004. december 5-i népszavazás okozta sebeket gyógyítják. A Kormorán-együttes több dala is felcsendült, az emlékezetes est végén pedig Vikidál Gyula és Kalapács József vezényletével a jelenlevők elénekelték a Székely himnuszt is.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!